Isărescu: Dacă nu avem răbdare să lăsăm economia să îşi revină, o variantă ar fi să majorăm impozitele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

România îşi poate relua creşterea economică cu politici bune şi odată cu reluarea încrederii, a declarat astăzi, la Râmnicu Vâlcea, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"Cred că sunt semne de relansare economică. Cred că aceasta e direcţia, cu politici bune şi reluarea încrederii cred că ieşim din criză", a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a explicat că economia României se pare că "a luat-o în sus", cu toate că nu se văd încă creşteri la veniturile statului. Acest lucru nu este ceva anormal, pentru că semnele în aceste situaţii apar cu oarecare întârziere, a atras atenţia Isărescu.

Citeşte şi:

Scenariu de risc: Şomaj mai mare, de 9%, şi creştere economică mai mică, de doar 0,2%, în 2010

Măsurile anticriză ale lui Boc, paralele cu realitatea

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: „Ori plătim pensii, ori construim autostrăzi”



"Să nu uităm că ne-a trecut glonţul pe la ureche, dar nu au fost majorate impozitele, cel puţin cele importante, iar România a ajuns în faza de relansare", a subliniat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, România are nevoie de o creştere economică bazată pe echilibru între consum, investiţii şi export, nu de creştere economică cu inflaţie, care să reia deficitul extern sau care să inflameze datoria publică, aşa cum s-a întâmplat în cazul Grecieicu deficite bugetare mari.

"Dacă nu avem răbdare să lăsăm economia să îşi revină, o variantă ar fi să majorăm impozitele. O altă variantă ar fi, dar asta vă garantez că nu se va întâmpla în România, să facem corecţii 'pe uşa din dos', prin inflaţie şi curs. Trebuie evitată corecţia prin inflaţie pentru că istoric s-a dovedit că în acest caz plătesc mai mult cei săraci şi se îmbogăţesc cei care speculează", a declarat Isărescu.

"Nu trebuie să ajungem cu datoria publică nici la 60% din PIB. Trebuie să avem în vedere şi că datoria privată în România este cam măricică. Să nu uităm că criza din România a fost declanşată şi adâncită de capitalul privat. O datorie privată nerezolvată devine problemă publică", a avertizat Mugur Isărescu.

"Acordurile internaţionale ale României sunt singura ancoră de ieşire din criză. Poate formatorii de opinie se vor uita la situaţia Greciei şi îşi vor da seama prin ce perioadă am trecut. Dacă nu veneau banii de la UE şi FMI şi cei mai patrioţi plecau cu banii din România sau îi transformau în valută", a atras atenţia Isărescu.

FMI nu trebuie privit ca şi "capul răutăţilor", iar în negocierile pentru acordul cu România "cei de la UE sunt mai drastici decât cei de la FMI", a explicat Mugur Isărescu.

FMI a acordat României, pe 19 februarie, tranşele a treia şi a patra din împrumutul de sprijin în valoare totală de 12,95 miliarde de euro. Votul prin care au fost acordate cele două tranşe, care se ridică la 2,45 miliarde de euro, a fost unul unanim. Până în prezent, România a primit de la FMI 9,3 miliarde euro, transmite Agerpres.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite