Iohannis cere reexaminarea legii care îi condamnă pe români la încălzire centralizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut miercuri Parlamentului reexaminarea legii care le dă dreptul autorităţilor să stabilească în ce zone este obligatorie încălzirea locuinţelor în sistem centralizat şi care îi împiedică pe cei care locuiesc în aceste zone să opteze pentru soluţii individuale de încălzire.

Preşedintele apreciază că unele prevederi ale legii pot prejudicia atât beneficiarii, cât şi companiile ce activează în domeniul soluţiilor de energie termică alternative celor centralizate, motiv pentru care consideră că se impune reanalizarea acestei legi de către Parlament.

Potrivit lui Iohannis, legea redefineşte conceptul de „condominiu” ca reprezentând un „sistem de încălzire având la bază o singură soluţie tehnică de încălzire”, iar o astfel de formulare restrânge dreptul consumatorilor de a-şi alege produsele şi serviciile în acord cu propria voinţă şi nevoile acestora.

Totodată, preşedintele reclamă că textul normativ poate conduce inclusiv la ideea instituirii unei interdicţii indirecte a debranşării de la sistemul centralizat pentru utilizatorii din condominii, nesocotind regulile comerţului liber şi economiei de piaţă, prin instituirea unui monopol al sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică.

Preşedintele mai arată că noua lege instituie pentru autorităţile administraţiei publice locale o competenţă exclusivă în tot ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea, gestionarea şi funcţionarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, precum şi în ceea ce priveşte crearea, dezvoltarea, modernizarea, reabilitarea şi exploatarea bunurilor proprietate publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale care compun sistemul de utilitate publică respectiv.

„Corelarea celor două norme mai sus indicate permite interpretarea că soluţia legislativă ar impune locuitorilor din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale să utilizeze doar anumite soluţii aferente energiei termice, stabilite de autorităţile administraţiei publice locale, ceea ce ar echivala cu o restricţionare a accesului la soluţii alternative pe care utilizatorii le pot considera mai eficiente. Or, prin restricţionarea unor anumite soluţii aferente energiei termice se pot crea premisele descurajării concurenţei pe piaţa energiei termice şi a soluţiilor alternative, creându-se astfel o situaţie de poziţie dominantă a societăţilor care oferă energie termică în sistem centralizat, cu consecinţa lipsirii beneficiarilor de posibilitatea de a alege soluţia cea mai eficientă pentru nevoile lor”, argumentează Iohannis.

Ce prevedea legea                                                                                                             

Legea adoptată recent de Camera Deputaţilor arată că autorităţile locale vor putea obliga dezvoltatorii imobiliari să furnizeze energie termică în sistem centralizat, dacă aceştia vor construi locuinţe în zone declarate ca fiind „unitare” din punct de vedere al încălzirii. Pentru românii care se vor muta în aceste locuinţe, debranşarea de la sistemul centralizat va fi imposibilă.

Legea mai prevede că nu se vor mai putea debranşa de la sistemul centralizat de termoficare decât cei care se află în afara arealelor declarate de primării „zone unitare de încălzire”. Modificarea vine după ce parlamentarii au schimbat definiţia „zonei unitare de încălzire”, precizând că în cadrul acesteia „se adoptă o singură soluţie tehnică de încălzire în condiţii de eficienţă economică şi protecţia mediului”.

Cu alte cuvinte, un consiliu local poate să stabilească pe zonele noi pe care se vor construi locuinţe un sistem unic de încălzire bazat pe energie termică. Când consiliile locale vor da autorizaţii de construire unor dezvoltatori, dacă au inclus această zonă de construire într-o zonă unitară de încălzire, dezvoltatorii vor fi constrânşi să furnizeze energie termică doar în sistem centralizat. Aşadar, ei nu pot construi apartamentele cu încălzire prin centrale termice individuale. Asta pentru că în aceste zone, nefiind încă locuite, nu există asociaţii de proprietari care să-şi dea acordul/dezacordul în privinţa acestui lucru.

Consiliile locale vor putea hotărî să stabilească un anumit sistem de încălzire în zona veche a unui oraş. În acest caz, asociaţiile de proprietari sunt cele care trebuie să negocieze la dezbateri cu consiliul local, pentru a împiedica autorităţile de a declara o anumită zonă o „zonă unitară de încălzire”.

Legea mai prevede şi reducerea TVA, de la anul, de la 19% la 5% pentru căldura şi apa caldă livrate populaţiei. Energia termică a fost inclusă astfel pe lista livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii pentru care este aplicată cea mai redusă cotă de TVA prevăzută de Codul Fiscal, de 5%.

De asemenea, până la 31 decembrie 2020, locuitorii din imobilele de tip condominiu racordate la sistemul centralizat vor fi obligaţi să monteze sisteme de măsurare pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor, este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite