INFOGRAFIE Americanii mai au 29 de zile pentru a evita izbucnirea unei noi crize economice majore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sua criza fiscala reuters

Congresul american mai are o lună pentru a ajunge la un compromis în ceea ce priveşte tăierea automată a unor cheltuieli bugetare. Economiştii sunt de acord că, dacă acestea vor fi aplicate, SUA vor intra cu siguranţă într-o nouă criză. Îngrijorarea este accentuată de faptul că economia americană s-a contractat la finalul lui 2012 pentru prima dată în ultimii trei ani.

În ciuda datelor îngrijorătoare asupra evoluţiei americane, care a scăzut cu 0,1% în intervalul octombrie-decembrie 2012, parlamentarii americani nu se arată cu nimic mai concilianţi. Dacă până la 1 martie congressmenii nu ajung la un compromis, o seride de tăieri bugetare vor fi aplicate automat, măsură asupra căreia mai mulţi lideri americani şi economişti au atras atenţia că va face mai mult rău decât bine. 

Dezbaterea trenează însă de aproape doi ani şi este tot mai puţin probabil ca parlamentarii să ajungă de data aceasta la un acord. 

După mai bine de un an şi jumătate de negocieri, Congresul SUA a ajuns la începutul lunii ianuarie la o înţelegere pentru a evita izbucnirea unei crize fiscale, însă doar pentru moment.

Adevărul este că deficitul rămâne mult prea ridicat. Cred că există în continuare cheltuieli bugetare care nu sunt necesare, pe care le putem elimina. Barack Obama, preşedintele SUA

Parlamentarii au găsit soluţii doar pentru majorarea impozitelor, însă nu şi în ceea ce priveşte tăierea cheltuielilor bugetare, aşa au amânat pur şi simplu cu două luni intrarea în vigoare a unor tăieri automate. În loc ca acestea să fie aplicate de la 1 ianuarie, termenul a fost prelungit până la 1 martie.   

Scrâşnind din dinţi, democraţii şi republicanii din Camera Reprezentanţilor (camera inferioară a Congresului american) au aprobat pactul fiscal. Deşi se aflau în al treisprezecelea ceas - depăşiseră deja termenul la care urmau să intre în vigoare automat anumite măsuri pentru evitarea crizei -, parlamentarii au refuzat să ajungă la un compromis şi în ceea ce priveşte micşorarea cheltuielilor publice. 

infografie criza fiscala

„Înainte de a desface şampania, ţineţi minte că, în minutul în care votul din Camera Reprezentanţilor se încheie, începe numărătoarea inversă până la izbucnirea următoarei crize”, a notat David Rothkopf, preşedinte şi director executiv al companiei de consultaţă Garten Rothkopf, în editorialul său săptămânal din „Foreign Policy”. 

Chiar şi Barack Obama, preşedintele SUA, pentru care încheierea pactului fiscal a reprezentat o victorie politică, a fost primul care a avertizat că pactul nu este suficient şi că „realitatea este că deficitul rămâne pur şi simplu prea ridicat”. 

În acest context economic, implementarea „unui plan semnificativ de austeritate va afecta revenirea”, a declarat democratul Chris Van Hollen, membru al Comisiei pentru buget din Camera Reprezentanţilor.

De asemenea, una dintre marile hibe ale pactului este punctul legat de plafonul datoriei publice. Congressmenii nu au ajuns la un acord în această privinţă, iar diferenţele de opinie dintre republicani şi democraţi riscă să stârnească o nouă criză. 

Înainte de a desface şampania, ţineţi minte că, în minutul în care votul din Camera Reprezentanţilor se încheie, începe numărătoarea inversă până la izbucnirea următoarei crize. 

„Voi negocia multe aspecte, dar nu voi porni o nouă dezbatere cu acest Congres asupra necesităţii de a achita nota de plată pentru legi pe care le-a aprobat”, a declarat Obama, referindu-se la refuzul Congresului de a majora încă o dată plafonul datoriei publice. 

În august 2011, Congresul american trecea printr-un moment identic: dacă nu era majorat plafonul datoriei publice, SUA intrau în incapacitate de plată.

Dezbaterea dintre republicani şi democraţi avea multe teme comune cu cea de acum: primii preferau măsuri pentru încurajarea angajatorilor şi reduceri de taxe pentru persoanele cu venituri ridicate, în timp ce democraţii cereau tăierea investiţiilor în Apărare şi majorarea impozitelor pentru bogaţi.

S-a ajuns la o înţelegere în ultimul moment, iar neînţelegerile dintre congressmeni au afectat evoluţia burselor din întreaga lume. 

Însă, pentru a fi de acord cu majorarea plafonului datoriei publice, republicanii au impus aplicarea automată a unor măsuri de la 1 ianurie 2013, în cazul în care nu vor reuşi să ajungă la un compromis cu democraţii pentru reducerea datoriei publice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite