În Dristor, locuinţele costă cu 31% mai puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda acestor ieftiniri, preţul apartamentelor vechi de două camere încă depăşeşte 70.000 de euro. Costul mediu pe metru pătrat este de 1.200 de euro. Zona se situează pe locul cinci din punct de vedere al activităţii imobiliare, după Titan, Militari, Drumul Taberei şi Pantelimon.

În blocurile care străjuiesc staţia de metrou Dristor se intră greu. Mai greu ca într-o instituţie de stat. Mare parte din clădiri au paznici straşnici, adevăraţi Cerberi autohtoni. Alte blocuri au anunţuri lipte de uşi care joacă rolul paznicilor.

„Nu lăsaţi pe nimeni să intre în scară indiferent cine pretinde că ar fi! Sunt hoţi care caută să vă escrocheze!".

Înaintând de la metrou spre complexul imobiliar InCity poţi descoperi motivul vigilenţei localnicilor din cartier. La celebra „shaormerie din Dristor" sunt formate două rânduri: unul îi cuprinde pe cei interesaţi să savureze produsul oriental. Celălat rând cuprinde băieţi traşi la faţă care-şi înmoaie din când în când întreaga figură în pungi cu aurolac apoi privesc în gol, dând un plus de suspans aşteptării la rând a celor din prima categorie.

Vecinii tăi ce consumă?

Dristor nu face parte din categoria celor mai scumpe cartiere din Bucureşti. Acestea sunt localizate în zona centrală.

„Preţul mediu în cazul apartamentelor vechi a fost săptămâna trecută de 1.200 de euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă", spune Daniel Crainic, marketing manager al imobiliare.ro. Raportat la perioada similară de anul trecut se remarcă o scădere de preţ de 31,8%, potrivit indicelui imobiliare.ro.

Aceste valori sunt în media ieftinirilor înregistrate la nivelul oraşului. În noiembrie 2008 preţul mediu al metrului pătrat util în cazul apartamentelor vechi era de 1.760 de euro. Cu toate acestea, mulţi evită cartierul.

„Se mai consumă aici în zonă. Găseşti noapte diverse grupuri de tineri prin părculeţe, cu droguri", spune Mihai Pascu, fost locuitor în cartier. El tocmai şi-a vândut imobilul, pentru că avea nevoie urgentă de bani.

„Noi am avut o ofertă refuzată în Dristor anul acesta, din cauză că persoanele care doreau să cumpere au văzut seara în zonă consumatori de droguri", spune Adrian C., agent imobiliar axat pe acest cartier.

În rest, zona este una bună, potrivit acestuia, cu apartamente construite în mare după 1980, dar şi scumpe în acelaşi timp. Apartamentele vechi cu două camere costă între 70.000 şi 75.000 de euro. Sunt oferte sub acest preţ doar în cazuri mai speciale, gen apartamente fără îmbunătăţiri la ultimul etaj. Dristor este un cartier ideal pentru cei care văd într-un imobil o posibilă sursă alternativă de venit.

Perfect pentru investiţii

Laurenţiu este un om de afaceri care a cumpărat un apartament în ansamblul New Town. Momentan, el deţine două apartamente noi, unul în acest complex şi altul în City Residence, lângă Piaţa Unirii, în care şi locuieşte.

„Noi ne-am dorit în primul rând să achiziţionăm ceva nou. Am locuit mult timp într-o casă boierească, dar aceasta era veche şi prezenta deja anumite riscuri. Între timp au venit şi copiii şi ne doream altceva decât acea casă. Am decis s-o vindem şi să încercăm să cumpărăm altceva", povesteşte Laurenţiu. Banii pentru cele două apartamente, aproximativ 400.000 de euro, au provenit parţial din vân­zarea casei, tran­zacţie reuşită în perioada de vârf a pieţei imobiliare, parţial din credite.

„Achiziţia din New Town am gândit-o de la început ca fi­ind una în vederea închirie­rii ulterioare. Acum în apartamentul de acolo locuiesc nişte cetăţeni francezi", declară Laurenţiu.

Pentru chiriaşii săi, faptul că le-a fost oferit un apartament nou spre închiriere a contat. De asemenea, are acces rapid la metrou şi dispune de diverse facilităţi, cum e cazul curţii interioare mari.

image

Accesul facil la metrou este de altfel unul dintre principalele atuuri ale ansamblului New Town. „Când am decis să cumpărăm un apartament, voiam ceva de genul acesta. Nu ne doream deloc să luăm o locuinţă nouă amplasată undeva în câmp", spune Corina B, actualmente proprietar al unui imobil în acest complex.

Locuieşte aici de la sfârşitul lunii aprilie. Nu crede că situaţia de aici e perfectă, dar nici nu se aştepta la aşa ceva. Apartamentul a costat 180.000 de euro şi are 85 de metri pătraţi. A fost achiziţionat la sfârşitul anului 2007.

Apartamentele din ansamblul New Town au preţuri care pornesc de la 96.000 de euro pentru o garsonieră şi ajung până la 360.000 de euro pentru un duplex cu cinci camere. Şi în complexul InCity, din apropiere, preţurile variază între 1.550 şi 1.800 de euro pe metru pătrat, plus TVA.

Cerere mai mică pe chirii

În general, la închiriat a mers cel mai bine aici. Faptul că e aproape de metrou atrage uşor clienţii. „Cred că din cei care locuim acum în acest ansamblu o treime sunt chiriaşi. Mulţi dintre ei sunt cetăţeni străini, dar mai sunt printre ei şi români", declară Corina.

Cu toate acestea anul acesta nu a fost unul prea prolific în ceea ce priveşte închirierea în ansamblurile noi „Avem în ofertă multe apartamente cu două camere aici. Anul acesta au fost aproximativ zece oferte pentru închirieri în blocurile New Town. Preţurile cerute aici variază între 450 şi 600 de euro", spun reprezentanţii agenţiei Real House.

Multe dintre apartamentele oferite sunt şi mobilate, dar au fost clienţi care au preferat să cumpere ei mobila. „Contracte de închiriere anul acesta în New Town cred că au fost semnate doar trei sau patru", spun agenţii Real House. Compania mai are în aceeaşi zonă oferte de închiriere şi în ansamblul InCity.

Sunt tot apartamente de două camere la preţuri cuprinse între 500 şi 600 de euro, abia date în folosinţă. Cei de la New Town au reuşit să prindă vara. Atunci au fost şi ceva reduceri de preţ, unii dintre chiriaşi fiind mai norocoşi. Printre persoanele care oferă apartamente spre închiriere în aceste ansambluri sunt şi unii care au cumpărat aici apartamente, iar acum nu-şi mai permit să plătească ratele la bănci.

Suprafeţele apartamentelor din InCity sunt mai mari, respectiv 73 de metri pătraţi locuibili, faţă de doar 65 în New Town. Bucătăriile sunt mobilate şi utilate. Pe lângă locul de parcare în ansamblul InCity urmează să fie oferite şi alte servicii gen piscină, coafor, sală de fitness. Chiriile pe apartamente vechi sunt 300 de euro pentru garsoniere , 350 de euro pentru apartamente de două camere şi 400-450 de euro pentru trei camere.

Taxe lunare de peste 300 de lei

Dintr-un total de 316 apartamente, amplasante în cinci blocuri finalizate în New Town, actualmente mai sunt la vânzare doar 40 de locuinţe. Foarte mulţi dintre cei care au cumpărat apartamente aici au dat anunţ că sunt dispuşi să închirieze imediat ce s-au mutat în apartament.

Tendinţa a fost sesizată şi de echipa de vânzări. „Există aici un interes sporit pe segmentul de închirieri, motiv pentru care proprietarii nu au întâmpinat dificultăţi în a găsi chiriaşi. Noi i-am îndreptat pe cei interesaţi înspre proprietari despre care ştiam că sunt dispuşi să ofere apartamentul spre închiriere", spune Carmen Corojan, reprezentant de vânzări în cadrul ansamblului.

Avantajele complexului şi interesul manifestat de clienţi i-a determinat pe cei care se ocupă de vânzări să menţină intacte preţurile, în ciuda picajului din piaţă. O informaţie utilă pentru cei care aleg apartamentele de aici este că, lunar ,vor avea de plătit taxe de întreţinere cuprinse între 300 şi 400 de lei.

Pe metru pătrat util, aceste costuri sunt de 0,8 euro. Locatarii beneficiază, în contul acestor cheltuieli, de o serie de servicii precum curăţenie pe spaţiile comune, întreţinerea spaţiilor verzi, dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, întreţinere şi revizii la instalaţiile termice, sanitare şi electrice, servicii de pază şi protecţie, asigurare imobil şi apartamente, colectarea reziduurilor solide menajere zilnic.

Povestea cartierului tău

Istoria cartierului Dristor este strâns legată de istoria imigranţilor bulgari care au venit aici în secolul XIX, mai exact în anul 1813. Este vorba despre o mână de catolici bulgari care, din cauza războaielor ruso-turce şi a persecuţiilor, au venit în Valahia, unde în acea perioadă, viaţa era mai uşoară. În acea perioadă, actualul cartier Dristor purta numele de Moşia Dudeştilor, dar, o dată cu venirea bulgarilor, a luat fiinţă satul Cioplea.

Unul dintre puţinele locuri din cartier care aminteşte de istoria acestuia este Biserica Romano-Catolică Sfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu, de pe Râmnicu Sărat, cunoscută şi ca Biserica Cioplea.

Strada Dristorului era denumită în urmă cu aproape două sute de ani Gura Lupului. În perioada interbelică, prin zonă trecea un drum care ajungea în oraşul Dristor(Dârstor), astăzi Silistra, din Bulgaria. Această zonă reprezenta poarta sudică a oraşului.

Înainte de anul 1960 în cartier nu exista nici un bloc. De jur împrejur erau doar case, demolate în anii 1970 şi înlocuite de blocuri cu de la patru la zece etaje.

Cele mai importante artere de circulaţie din această zonă sunt Bulevardele Camil Ressu, Râmnicu Sărat, Şoseaua Mihai Bravu şi Calea Dudeşti

Tipuri de locuinţe: apar­tamente vechi şi noi de una până la patru camere, case

Centre comerciale: Mega Image, piaţa Râmnicu Sărat, magazine de cartier.

Transport: metrou, şapte linii de tramvaie, două linii de troleibuze

Unităţi de învăţământ: şcoala 88, şcoala 54, şcoala 87, în apropiere şcoala 80, Grupul Şcolar de Construcţii Mihai Bravu, liceele Alexandru Ioan Cuza şi Dante Alighieri

Clinici şi spitale: Policlinica de copii Baba Novac, Policlinica Vitan, Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş, Centrul Medical Romar şi Eco Diagnosis

Parcuri: spaţii verzi, în apropiere parcul IOR

Grad de poluare: Intersecţia bulevardului Camil Ressu cu Dristorului este una dintre cele mai aglomerate din oraş. Gradul de poluare fonică este unul mai ridicat. În rest, nu au fost depăşite limitele normale de agenţi poluatori.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite