În 2009, deficitul bugetar al României a fost de 7,2% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul bugetar al României a fost anul trecut de 36,4 miliarde lei, respectiv 7,2% din PIB, încadrându-se în ţinta stabilită cu Fondul Monetar Internaţional, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe.

Deficitul bugetar a fost de 36,4 miliarde de lei în 2009, în contextul scăderii veniturilor cu 5,4% faţă de 2008 şi majorării cheltuielilor cu 1,4%, potrivit Ministerului de Finanţe. Potrivit cifrele date publicităţii de instituţie, deficitul bugetar s-a încadrat în ţinta stabilită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Potrivit acordului stand-by încheiat de România cu FMI, Comisia Europeană şi alte instituţii precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), deficitul bugetar trebuia să respecte anul trecut o ţintă anuală de 36,5 miliarde de lei, respectiv 7,3% din PIB. „Veniturile bugetului general consolidat au fost în 2009 de 156,6 miliarde de lei, în scădere cu 5,4% comparativ cu anul precedent, în principal ca urmare a reducerii încasărilor din impozitul pe profit (-8,9%), precum şi a celor din TVA (-16%) şi a taxelor vamale (-31,9%)‟, se arată în comunicat al Ministerului de Finanţe. Aceste reduceri au fost parţial compensate de creşterea încasărilor din impozitul pe  venit cu 0,3%, accize cu 14,2%, impozite si taxe pe proprietate cu 3,8%.

Cheltuielile de personal au crescut cu 2,4%

Cheltuielile bugetului general consolidat s-au cifrat la 193,0 miliarde lei, respectiv o creştere de 1,4% faţă de anul precedent. Mai mult, cheltuielile de personal s-au majorat cu 2,4% faţă de cele din anul precedent. Creşterea a fost determinată, în principal, de majorările salariale aprobate în a doua parte a anului 2008.  În acelaşi timp, cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 66,0% în comparatie cu anul precedent ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor interne şi internaţionale de finanţare a deficitului.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi transferuri pentru programele de dezvoltare au fost în perioada 01 ianuarie – 31 decembrie în sumă de 35,2 miliarde lei, respectiv 7,0% din PIB.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Printre criteriile impuse României pentru virarea tranşelor de bani de la instituţiile financiare internaţionale se numără şi îndeplinirea anumitor ţinte pentru deficitul bugetar.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite