Preţul nu mai este primul criteriu la cumpărarea unei locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea timişorenilor apelează la programe de creditare pentru a cumpăra o locuinţă

Profilul cumpărătorului de locuinţe s-a schimbat în ultima perioadă: românii sunt mai educaţi, se informează mai bine şi mai mult înainte de a face o investiţie şi sunt mult mai atenţi cu banii lor, iar preţul a încetat să mai fie principalul criteriu atunci când se ia decizia achiziţionării unei locuinţe.

Un studiu realizat de iSense Solutions în luna octombrie la comanda Aqua City a relevat care sunt principalele întrebări pe care românii le-ar pune unui dezvoltator imobiliar atunci când se gândesc să-şi cumpere o locuinţă.

Astfel, cei mai mulţi români din mediul urban sunt interesaţi de documentaţia care stă la baza construcţiei. Prioritară este aşadar verificarea unor documente precum: certificat de urbanism, autorizaţie de construire, proces verbal de recepţie, extras de carte funciară. Pe locul următor se situează informaţiile despre stadiul construcţiei: data la care va fi finalizată construcţia şi termenul de predare a apartamentului. Chiar dacă pandemia de COVID-19 a provocat o criză economică şi aspectul financiar de obicei primează în astfel de perioade, criteriile legate de preţ se situează abia pe locurile 3 şi 4, românii fiind mai degrabă interesaţi dacă pot negocia suma finală plătită.

În lista criteriilor urmează facilităţile pe care le oferă dezvoltatorul. Pandemia de COVID-19 a modificat preferinţele românilor şi din această perspectivă, iar existenţa posibilităţii de a avea în vecinătate un co-working space, spaţii de petrecere a timpului liber sau o grădiniţă pentru copii a devenit prioritară pentru viitorii proprietari. De aceea, dezvoltatorii gândesc în această perioadă ansambluri rezidenţiale care să includă cât mai multe facilităţi de acest fel, precum: centre SPA, săli de fitness sau kinetoterapie, rasteluri pentru biciclete, staţii de încărcare pentru vehicule electrice, locuri de joacă pentru copii, terenuri de tenis şi minifotbal, piste de alergat sau de biciclete.

Studiul arată că pe lângă documentaţie, românii din mediul urban se interesează şi de alte detalii tehnice înainte să-şi cumpere un apartament, precum calitatea materialelor de construcţie. Tipul de materiale folosite şi furnizorii aleşi se regăsesc aşadar pe o poziţie fruntaşă în topul întrebărilor pe care aceştia le-ar pune unui dezvoltator imobiliar.

În continuare, subiectele de interes se referă şi la conectivitatea cu mijloacele de transport, costurile de întreţinere sau preţul locului de parcare. Pe ultimele locuri se situează întrebări referitoare la randamentul proprietăţii la închiriere sau numărul de apartamente vândute până la momentul achiziţiei, semn că astfel de detalii nu sunt prioritare pentru cumpărătorul român. 

„Cercetarea de faţă ne arată un cumpărător educat, atent la detalii şi care vrea să nu mai aibă suspiciuni când face o astfel de investiţie. Pentru un astfel de public, oferta trebuie să reprezinte un mix de seriozitate, preţuri competitive şi facilităţi variate. Cumpărarea unui apartament este o decizie majoră, care va influenţa viaţa fiecăruia dintre noi, de aceea apartenenţa la o comunitate dinamică şi la un cartier modern devin condiţii esenţiale”, a declarat Adrian Rus, directorul de marketing şi vânzări al Aqua City.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite