Dezvoltarea accelerată a Clujului atrage interes şi pentru zonele învecinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Cluj a devenit un exemplu de urmat în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi imobiliară a zonei. Recent, apetitul investitorilor s-a extins şi pentru oraşele din apropiere, aflate pe o rază de aproximativ 50 de kilometri.

Un teren de 26 de hectare, cu titlu de parc industrial, a fost scos la vânzare în oraşul Ocna Mureş, potrivit companiei de consultanţă imobiliară CBRE.

Terenul este situat în partea de nord a oraşului Ocna Mureş, în vecinătatea cartierului rezidenţial Mălinului, pe amplasamentul fostei Uzine de Sodă din Ocna Mureş, judeţul Alba. In vecinătatea terenului se află în construcţie cea mai nouă bază de tratament cu băi sărate, care va fi finalizată anul viitor, în zona se are în vedere şi amenajarea unei zone de agrement.

Viitorul proiect din Ocna Mureş este o alternativă competitivă din punct de vedere investiţional faţă de oraşe precum Turda, Cluj-Napoca sau Târgu Mureş, având în vedere localizarea la doar 8 km distanţă faţă de nodul rutier Unirea al autostrăzii A10 şi la circa 50 km faţă de Cluj-Napoca, precum şi infrastructura existentă şi utilităţile disponibile”, a explicat Valentin Popescu, senior consultant în cadrul departamentului Land Development al CBRE România.

Terenul dispune de o suprafaţă totală 26 ha iar pentru o parte din aceasta, compania CBRE Romania discută cu mai mulţi operatori de food, comerţul modern în Ocna Mureş fiind slab dezvoltat.

Lipsa unei oferte de retail modern forţează locuitorii din oraş şi din vecinătate să îşi facă cumpărăturile în Cluj, Turda şi chiar Alba Iulia. Oraşul Ocna Mureş se bucură de o forţă de muncă specializată, aceasta fiind unul dintre atuurile proiectului. Atragerea unei investiţii si în sectorul de retail va determina locuitorii să nu se mai deplaseze către alte oraşe”, a adăugat Ion Dinu, senior consultant în cadrul departamentului Land Development al CBRE România.

Ion Dinu şi Valentin Popescu s-au alăturat echipei CBRE în luna aprilie, în cadrul departamentului Land Development, având  o experienţă de 15, respectiv 5 ani în dezvoltarea de proiecte în domeniul retail, food şi industrial. Extinderea echipei de Land Development a CBRE face parte din strategia companiei  de a oferi investitorilor şi dezvoltatorilor un portofoliul de produse integrate generate împreună cu departamentele de retail, spaţii de birouri şi industrial.

În prima jumătate a anului 2019, pe piaţa din România au fost tranzacţionaţi circa un milion de metri pătraţi de terenuri, doar 33% din această suprafaţă situându-se în Bucureşti, potrivit celui mai recent raport al CBRE Research. Investitorii au fost interesaţi în principal de terenuri pentru dezvoltări de tip industrial (49% din suprafaţa tranzacţionată) şi de retail (45% din suprafaţa totală).

La nivel naţional, în prima jumătate din 2019, dezvoltatorii de retail au investit aproximativ 45  mil. euro în cumpărarea unei suprafeţe totale de 460.000 mp, cea mai reprezentativă tranzacţie fiind achiziţia de către Auchan a unui teren de 220.000 mp în oraşul Reşiţa, din judeţul Caraş Severin.

Pe sectorul industrial, printre cele mai importante tranzacţii cu terenuri din primul semestru se numără  achiziţia unei suprafeţe de 12 ha în Craiova, de către compania locală Element Industrial. De asemenea, unul dintre dezvoltatorii importanţi aflaţi pe piaţa locală, VGP, a ales la rândul său conectarea cu autostrada A3, securizând un teren de 20 ha poziţionat la intersecţia Centurii Capitalei cu A3. Până la finalul anului, potrivit datelor CBRE Research, sunt aşteptate a fi încheiate mai multe tranzacţii cu terenuri pentru industrial de mari dimensiuni, de peste 10 ha.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite