Ianul, obligat să dea Internelor 726.000 $

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Clubului Dinamo este acuzat că ar fi încasat o parte din sumele de transfer ale mai multor fotbalişti Dosarul lui Vasile Ianul se află pe rolul instanţelor de aproape

Fostul preşedinte al Clubului Dinamo este acuzat că ar fi încasat o parte din sumele de transfer ale mai multor fotbalişti

Dosarul lui Vasile Ianul se află pe rolul instanţelor de aproape 12 ani de zile.

Fostul preşedinte al Clubului Dinamo, Vasile Ianul, trebuie să plătească Ministerului de Interne suma de 726.429 dolari (sau echivalentul în lei de la data efectuării plăţii), bani care ar fi fost "traşi" din transferurile mai multor fotbalişti.

Decizia aparţine Tribunalului Bucureşti, care a mai stabilit că Ianul trebuie să plătească şi dobânda aferentă calculată din 29 octombrie 1993. Deşi a fost acuzat iniţial că a prejudiciat Internele cu două milioane de dolari, Ianul a scăpat de procesul penal, deoarece fapta de care era acuzat, gestiune frauduloasă, s-a prescris. Decizia poate fi atacată cu apel.

Dosarul este pe rolul instanţelor de aproape 12 ani de zile. În acest timp, Ianul a fost arestat preventiv şi condamnat la 12 ani de închisoare pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave de către Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti.

Ulterior, judecătorii au decis schimbarea infracţiunii de care a fost acuzat şi a trecut de pe rolul instanţelor militare pe cel al celor civile. Vasile Ianul a fost arestat preventiv în două rânduri: de pe 20 noiembrie până pe 30 noiembrie 1998 şi de pe 12 mai 1999 până pe 11 ianuarie 2002.

Transferurile dubioase

Fostul manager este acuzat de procurori că ar fi încasat, în numerar, o parte din sumele de transfer ale lui Dorin Mateuţ (Real Zaragoza - 300.000 $), Ovidiu Hanganu (Samsunspor - 150.000 $), Marius Cheregi (Cercle Bruges - 350.000 $), Gabor Gerstenmajer (CF Lucerna - 157.000 $), Tibor Selymesi (Cercle Bruges - 286.955 $), Dorinel Munteanu (Cercle Bruges - 430.000 $), Ioan Ovidiu Sabău (Feyernoord Rotterdam - 100.000 $), Bogdan Stelea (Deportivo Mallorca - 145.000 $).

"Am riscat în numele clubului"

În declaraţiile date magistraţilor, Vasile Ianul arată cum se făceau, în perioada 1990-1995, transferurile de fotbalişti români la cluburile occidentale. "Pentru a-şi putea obţine punctul dorit, trebuia să accepţi ca pe documentele de plată să semnezi pentru o sumă mai mare decât cea real primită, pentru a nu fi ales la transfer un jucător din altă ţară şi de la alt club.

Unii conducători şi manageri acceptă să semneze că au primit, alţii nu. În realitate se obişnuieşte a se risca, ceea ce am făcut şi eu în interesul clubului", explică Ianul.

Dinamo, restantă şi la întreţinere

Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) a cerut Tribunalului Bucureşti să oblige Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo Bucureşti la plata a 1.335.342,59 RON, reprezentând contravaloarea utilităţilor consumate în baza unui contract de asociere. "Prin neîncasarea contravalorii unităţilor consumate de la CS Fotbal Club Dinamo Bucureşti, considerăm că s-a prejudiciat bugetul de stat", susţine MIRA.

În realitate se obişnuieşte a se risca, ceea ce am făcut şi eu în interesul clubului
Vasile Ianul, fost preşedinte al FC Dinamo

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite