Guvernul susţine „caracterul social“ al dării în plată, dar nu vrea aplicarea la programul Prima Casă şi nici celor care pot să plătească, dar nu vor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului

Punctul de vedere al Guvernului faţă de legea dării în plată este acela că „susţine, în sensul că ar fi de dorit să se păstreze şi să se consolideze caracterul social“ al proiectului legii dării în plată, a anunţat astăzi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

„Am avut, în şedinţa de azi, punctele de vedere ale Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Economiei“, a precizat Dan Suciu.

Ministerul Justiţiei arată unele deficienţe procedurale, în special aceea că nu se face distincţia dintre cei care nu pot şi cei care nu vor să ramburseze credite.

Ministerul Finanţelor a anunţat că nu ar fi de dorit includerea Programului „Prima Casă“, pentru că beneficiarii acestui program „nu par a fi grevaţi de probleme sociale, gradul de neperformanţă fiind unul extrem de scăzut, 0,4%“, a arătat oficialul.

De altfel, „Ministerul Finanţelor va elabora un punctaj explicit al tuturor aspectelor acestui proiect legislativ“, iar „punctul de vedere al Guvernului va fi prezentat în comisiile de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, atunci când va fi solicitat, a mai precizat Dan Suciu

Risc de plată: 2,8 miliarde de euro

Guvernul „ar putea fi parte în procese internaţionale“, dacă legea va introduce o retroactivitate a aplicării, iar o „eventuală cheltuială cauzată de astfel de evenimente nu arată deloc bine din perspectiva echilibrului bugetar“, a mai spus Dan Suciu.

Ulterior, el a revenit asupra acestei chestiuni şi a precizat că „după mai multe estrimări care deja s-au făcut, într-un scenariu maximal putem vorbi de un risc de plată de 2,8 miliarde de euro“.

Proiectul a trecut de Senat

Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, legea prin care persoanele fizice pot ceda băncilor imobilele ipotecate, în schimbul stingerii datoriilor. În forma adoptată, legea se aplică doar debitorilor cu credite de până la 150.000 de euro, cu destinaţia de locuinţă.

Legea privind darea în plată, trimisă la reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis, a trecut de Senat şi merge mai departe, pentru decizia finală, la Camera Deputaţilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite