Fondurile de obligaţiuni rezistă în faţa depozitelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor şi cele ale dobânzilor este de 2-3 puncte procentuale. Dinamica spectaculoasă a dobânzilor la economiile în lei nu a reuşit să devanseze, în ultimele luni, câştigurile obţinute din plasamentele în fonduri de obligaţiuni.

Fondurile cu plasamente în instrumente cu venit fix au bătut de departe randamentele investiţiilor în unităţi de fond pe piaţa românească. Media randamentului anual pentru cele opt fonduri de obligaţiuni active în ultimele 12 luni a fost de 9,29%, în timp ce în cazul fondurilor de acţiuni, deprecierea unităţilor a depăşit şi 75% de la începutul lui 2008.

Iar cine a mizat în urmă cu un an pe obligaţiuni a obţinut profituri mai mari decât dacă ar fi ales să-şi plaseze economiile într-un depozit bancar: randamentul mediu la depozitele în lei la 12 luni era, în noiembrie 2007, de 6,79%.

Un ecart de 2-3 puncte procentuale între randamentele obligaţiunilor şi cele ale dobânzilor există şi în prezent.

Randamente mai mari pe termen lung

“Titlurile de stat au dobânzi de 13,5-14,5%, în timp ce pentru obligaţiuni, dobânzile sunt şi mai mari, având în vedere riscurile mai ridicate implicate. În schimb, băncile oferă 11-12% pentru depozite”, subliniază Iulian Panait, preşedintele KTD Invest.

 Acest ecart se va menţine în permanenţă, apreciază consultantul de investiţii. “Această diferenţă depinde inclusiv de modul în care fondul de obligaţiuni va şti să îşi reducă costurile de funcţionare.

În plus, depinde şi de cât de activ este administratorul pe piaţă, acesta trebuind să vândă şi să cumpere la momentul oportun”, explică Panait.

Cele două-trei puncte procentuale diferenţă între câştigurile aduse de cele două alternative de plasament sunt suficient de motivante pentru investitori, consideră reprezentanţii fondurilor. În plus, unităţile de fond asigură randamente mai mari pe o perioadă mai lungă.

“De obicei, dobânzile bune în cazul depozitelor sunt pe termen scurt. În schimb, fondurile se orientează către plasamente cu scadenţe mai mari”, spune Florin Dolea, preşedintele Pioneer Asset Management.

Fondul Pioneer Europa Obligaţiuni a adus investitorilor un câştig de aproape 12% de la începutul anului, situându-se pe primul loc în topul randamentelor, în timp ce fondul Stabilo, de 8,09%. “În cazul Stabilo, intrările mari de bani în intervale

scurte de timp au determinat o scădere a performanţelor, însă portofoliul a fost deja restructurat în totalitate”, explică Dolea.
Lipsă de lichiditate

În prezent, piaţa obligaţiunilor se confruntă, însă, cu o lipsă de lichiditate.  Emisiunea de obligaţiuni ar putea deveni însă un instrument tot mai utilizat de companii pentru asigurarea lichidităţii, în condiţiile restricţionării creditării.

“Piaţa de capital ar putea face o conexiune între companiile care au nevoie de lichidităţi şi cei care dispun de ele. Obligaţiunile pot fi un astfel de vehicul“, a declarat Stere Farmache, preşedintele BVB, la seminarul EU-Cofile organizat la Sinaia de Alpha Bank, BNR şi Asociaţia Română a Băncilor.

Absenţa alternativelor pe piaţa românească a orientat administratorii către pieţele externe. “Ca pondere în randament, plasamentele pe piaţa secundară externă cântăresc aproximativ 40% - 60% în randament.

În ceea ce priveşte strategia, am extins maturităţile în zona 3-5 ani, dar avem şi plasamente pe maturităţi de zece ani”, spune Dragoş Neacşu, preşedintele BCR Asset Management, referindu-se la performanţele BCR Obligaţiuni.

De la începutul acestui an, unităţile BCR Obligaţiuni s-au apreciat cu 10,31%. Administratorul îşi propune pentru cele trei fonduri cu plasamente în instrumente cu venit fix (BCR Obligaţiuni, BCR Monetar şi BCR Clasic) să bată media depozitelor bancare în acest an.

11,45% - cel mai bun randament

Cea mai bună perfomanţă în industria românească a fondurilor de investiţii a fost consemnată, de la începutul acestui an, de Pioneer Europa Obligaţiuni, administrat de Pioneer Asset Management, cu o creştere de 11,45%.

Pe locul secund se situa, la sfârşitul săptămânii trecute, BCR Obligaţiuni, cu +10,31%, iar pe locul trei – Orizont, administrat de Aviva Investors, cu +9,89%.

Top 10 randamente ale fondurilor româneşti de investiţii

Denumire fond    Categorie    Randament   de la începutul  anului până la 21 nov. (% )

Pioneer    de obligaţiuni     +11,45
Europa Obligaţiuni       
BCR Obligaţiuni    de obligaţiuni    +10,31
Orizont    de obligaţiuni    +9,89
BCR Monetar    monetar    +9,51
Tezaur    de obligaţiuni    +8,45
Simfonia 1    monetar    +8,24
Stabilo    de obligaţiuni    +8,09
Vanguard Protector    de obligaţiuni    +7
BCR Clasic    de obligaţiuni    +6,36
BCR Europa Conservator    diversificat    +4,85

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite