Dispute în UE pe tema embargoului impus cerealelor ucrainene. Polonia, Ungaria și Slovenia fac front comun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ridicarea restricțiilor privind importurile de cereale ucrainene în Uniunea Europeană a stârnit dispute, după ce Polonia, Ungaria și Slovenia au spus că vor să păstreze embargoul.

Navă încărcată cu cereale ucrainene
Ridicarea restricțiilor privind cerealele ucrainene a stârnit dispite FOTO Shutterstock

Comisia Europeană a făcut duminică un apel către Polonia, Ungaria şi Slovacia să adopte o atitudine constructivă, după ce aceste state au anunţat că, în mod unilateral, vor continua să interzică importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisie de a pune capăt restricţiilor, transmite Reuters.

"Suntem conştienţi de anunţurile unor state membre cu privire la măsuri unilaterale. Ceea ce este important acum este ca toate ţările să lucreze în spirit de compromis şi cu o atitudine constructivă", a spus o purtătoare de cuvânt de la executivul comunitar.

Ucraina era unul din cei mai mari exportatori mondiali de cereale, înainte ca invazia rusească din 2022 să îi reducă capacitatea de a expedia produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră. De atunci încoace, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile realizate prin ţările vecine, inclusiv prin România. Cu toate acestea, afluxul de cereale şi oleaginoase ucrainene în ţările vecine au afectat veniturile fermierilor est europeni astfel că guvernele din regiune au interzis importurile de produse agricole din Ucraina.

În luna mai a acestui an Uniunea Europeană a intervenit pentru a împiedica acţiunile unilaterale ale ţărilor membre şi a impus propriul său embargou cu privire la importurile din Ucraina în ţările vecine. Conform restricţiilor introduse de Bruxelles, Ucrainei i s-a permis să exporte produse agricole prin cele cinci ţări membre UE din Europa de Est, cu condiţia ca aceste produse să fie vândute în altă parte.

Însă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat vineri că vor păstra propriile lor restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei.

"Acum preocuparea noastră este să punem la punct, şi să facem să funcţioneze, noul sistem pe care l-am anunţat", a precizat purtătoarea de cuvânt a Comisiei, adăugând că luni va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii tuturor ţărilor UE interesate de acest dosar, ceea ce va oferi o oportunitate pentru noi discuţii.

Conform autorităţii portuare, în primele opt luni ale anului 2023, Ucraina a exportat 9,2 milioane de tone de cereale prin portul Constanţa, însă ritmul livrărilor a încetinit, pe măsură ce atacurile ruseşti asupra porturilor de la Dunăre s-au intensificat. Comparativ, pe tot parcursul anului 2022, Ucraina a expediat 8,6 milioane de tone de cereale prin portul Constanţa.

Solicitarea fermierilor români

Comisia Europeană a decis să nu prelungească restricţiile la importurile de cereale din Ucraina, după data de 15 septembrie, ceea ce a stârnit controverse în statele vecine, inclusiv în România, cu atât mai mult cu cât Executivul comunitar a ajuns la concluzia că, graţie măsurilor introduse la începutul lunii mai, „distorsiunile de pe pieţele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au dispărut”.

Fermierii români ceruseră însă autorităților europene și române să prelungească restricțiile până la sfârșitul războiului, argumentând că prețul grânelor românești, mai bune calitativ decât cele ucrainene s-a prăbușit în urma importurilor.

Ulterior deciziei CE, mai multe asociații de agricultori au cerut Guvernului României adoptarea în regim de urgenţă a unui act normativ care să interzică importul în România a unui număr de produse agroalimentare din Ucraina.

Decizia Comisiei Europene de a nu mai prelungi interzicerea importurilor pentru cele cinci state din vecinătatea Ucrainei (România, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria) obligă Guvernul României la o asemenea decizie, dacă vrem să mai vorbim de sector agroalimentar naţional. De asemenea, apreciem că este necesară şi o discuţie urgentă, până la finalul zilei de luni - 18 septembrie a.c., cu mediul asociativ din sectorul agroalimentar pentru a stabili, cu argumente, lista de produse supuse embargoului, listă ce trebuie să fie anexată acestui act normativ. Dacă un stat precum Polonia, care sprijină masiv şi cuprinzător Ucraina, în faţa agresiunii Rusiei, a luat o asemenea decizie unilaterală imediat după expirarea termenului de 15 septembrie 2023, nu înţelegem de ce România ar trebui să aibă reţineri în a proceda exact la fel. Dacă Polonia continuă să fie 100% alături de Ucraina şi, cu toate acestea, acelaşi guvern de la Varşovia nu are nicio o ezitare în a-şi proteja fermierii prin măsuri unilaterale, cauzate de decizii la Comisiei Europene, atunci aceste măsuri nu afectează cu nimic solidaritatea faţă de poporul ucrainean. România ar trebui să facă exact acelaşi lucru”, susțin agricultorii, arătându-și surprinderea faţă de comunicatul „extrem de ezitant al Guvernul României din seara de 15 septembrie care nu vorbeşte deloc despre prioritatea de a salva fermierul român şi agricultura naţională”.

Ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, declara recent că măsurile restrictive privind importurile de produse agricole din Ucraina au avut un efect pozitiv asupra pieţei cerealelor din România, iar decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a acestor restricţii, cel puţin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor.

România așteaptă Planul de Acțiune al Ucrainei

Bulgaria a decis joi să nu prelungească interdicţia de a importa cereale ucrainene după 15 septembrie, însă Polonia a anunțat contrariul.

Ulterior și Ungaria şi Slovacia au anunţat prelungirea embargoului asupra cerealelor ucrainene, sfidând Comisia Europeană care anunţase anterior încetarea restricţiilor, relatează AFP.

În ce privește România, Guvernul a informat, oficial, că așteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acțiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor din țara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023

Ucraina anunțase că ar putea demara o procedură de arbitraj internaţional ca răspuns la restricţiile impuse exporturilor de cereale, după ce Polonia a anunţat că va continua să blocheze importurile de cereale din Ucraina, chiar dacă Bruxelles-ul va ridica interdicţiile introduse anterior.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite