Dispar piticii din grădină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele care fabricau acest tip de produse se reprofilează sau se văd nevoite să alerge prin toată ţara după clienţi. Locul statuetelor a fost luat de fântâni şi iazuri. În urmă cu doi ani piticul de grădină se anunţa un business de durată. Nu au apărut mulţi producători, dar s-a apelat masiv la importuri.

Acum moda a trecut, iar consumatorul român vede în statuetele de ipsos doar un kitsch. Producătorii de statuete de grădină încă speră într-o revenire spectaculoasă a acestor produse, cu toate că acum clienţii le calcă pragul destul de rar. Românii au găsit alte variante de împodobire a grădinii, piticii rămânând doar vedete în clipuri publicitare.

A fost un val, dar a încetat

Compania Victoria 2000 produce statuete de grădină, însă a renunţat la gândul de a obţine un profit din această activitate. “Nu mai au căutare deloc. Suntem nevoiţi să le vindem la preţul de producţie, între 50 şi 350 de lei”, explică reprezentanţii acestei companii.

Ceram este o companie care s-a reprofilat rapid. “Am încetat această activitate. Nu era deloc rentabilă şi am rămas şi fără personal de creaţie. A fost un val, dar a încetat, iar noi ne-am profilat pe producţia de cărămidă”, explică Aurel Pârvu, managerul companiei. Compania mizase pe produse din argilă arsă, însă a fost concurată serios de importuri, de multe ori de o calitate inferioară.

Gusturile românilor s-au modificat drastic într-o perioadă relativ mică de timp. “Cererea pentru statuete a dispărut în favoarea iazurilor, a fântânilor şi a decoraţiunilor din piatră”, spune Roman Claudiu, director general Romarimod. Produsele de ipsos şi din argilă în general nu mai sunt căutate pentru decorarea grădinilor. “Nu prea mai merge cu statuetele de un an sau doi. Se mai caută produse din fibră de sticlă sau alte soluţii moderne”, punctează şi Bogdan Dulgheru, administrator Art Peisaj.

Supravieţuitorii

Compania Ornament din Piatra Neamţ a ales însă să meargă în această perioadă împotriva curentului. „Cred că acum aceste produse încep din nou să fie căutate.

Poate nu au prins şi din cauză că nu existau mulţi producători locali, cele mai multe statuete fiind importate”, spune Păun Vrânceanu, administratorul companiei.  Acesta a ales chiar să suplimenteze producţia, în ciuda reticenţei din piaţă. „Nu sunt tocmai produse ieftine şi nu şi le permite oricine. Statuetele au preţuri care variază între 150 şi 500 de lei”, spune Vrânceanu.

Acesta observă însă că modelele cu pitici nu au fost cele mai inspirate. „Se caută acum modele inspirate după lucrări care înfăţişau diferite zeităţi, în special cele cu Zeus sau Apollo. Piticii se mai vând, dar în mică măsură”. Reacţia pieţei faţă de aceste produse ţine în opinia antreprenorului nemţean de o serie de produse proaste care au fost comercializate.

El nominalizează statuetele din fibră de sticlă care de multe ori se spărgeau uşor. Ornament produce acum statuete din ciment alb şi praf de marmură. „Pentru a le vinde e nevoie de un oarecare efort, de multe drumuri şi de capacităţi de transport importante”, declară acesta.

El dă chiar şi un sfat celor care nu şi-au pierdut interesul pentru aceste produse. „Dacă le vor achiziţiona iarna plătesc de cele mai multe ori chiar cu 30-40% mai puţin, pentru că altfel companiile în primăvară îşi amortizează şi costurile cu stocarea din anotimpul rece”.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite