Cursul de schimb, perspective sumbre: 1 euro ar putea ajunge la 4,8 lei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursul de schimb, perspective sumbre: 1 euro ar putea ajunge la 4,8 lei!
Cursul de schimb, perspective sumbre: 1 euro ar putea ajunge la 4,8 lei!

Perspectivele economice mai puţin îmbucurătoare vor pune presiune asupra cursului de schimb. Deficitul bugetar mare şi scăderea PIB vor deprecia leul la final de an. Doar reducerea diferenţei dintre importuri şi exporturi ar putea întări leul, dar asta pe termen mediu.

După o depreciere semnificativă în primele luni ale lui 2009, până la un nivel maxim de 4,3119 lei/euro la 16 februarie, leul s-a apreciat uşor în lunile de primăvară, iar din iunie s-a stabilizat la 4,2 – 4,23 lei/euro.

Cine ne scoate din criză? de Ion M. Ioniţă



Citiţi şi:

Sărăcia absolută va creşte  în 2009
Isărescu: România trebuie să respecte calendarul de aderare la zona euro
România va contribui cu 10,2 miliarde de euro la bugetul UE în perioada 2007-2013
Banca Mondială: Ponderea românilor în sărăcie absolută va creşte la 7,4% în 2009

Evoluţia din ultima perioadă a fost determinată de creşterea optimismului pe pieţele internaţionale, unde tot mai multe voci susţin o îmbunătăţire a indicatorilor financiari globali. Şi totuşi, cât va reuşi climatul extern să sprijine stabilitatea leului în raport cu euro, în condiţiile în care o parte din fundamentele economice sunt încă şubrede?

Cei mai mulţi dintre analiştii financiari estimează o scumpire a euro până la finele acestui an pe fondul perspectivelor tot mai sumbre privind economia românească.

4,1 lei/euro

Optimişti, analiştii Citi anticipează că leul se va aprecia până la 4,1 lei/euro la finele acestui an, pe fondul implicării băncii centrale pentru reducerea fluctuaţiilor de pe piaţa valutară, a cadrului macroeconomic mai stabil şi a ajustării deficitului extern.

Şi economiştii Raiffeisen Bank se aşteaptă la o uşoară apreciere a leului: 4,2 lei/euro la sfârşitul lui septembrie, 4,1 lei/euro în decembrie 2009 şi 4 lei/euro în martie 2010.

4,3 lei/euro

Cătălina Molnar, senior economist la Royal Bank of Scotland (RBS), consideră că există riscul ca, la finele lui 2009, cursul de schimb să ajungă la 4,3 lei/euro sau chiar mai sus.

„Mă aştept ca presiunile pe curs să crească şi mai mult în ultima parte a anului, având ca riscuri principale deficitul bugetar ridicat, perspectivele economice privind scăderea PIB şi relaxarea politicii BNR, de care avem nevoie (n. red. - pentru iefinirea creditelor), dar care ar putea favoriza deprecierea leului“, a spus Molnar.

Ea crede că singurul factor ce ar putea determina o apreciere a monedei naţionale pe termen lung este reducerea deficitului de cont curent, întrucât astfel se diminuează datoriile din viitor şi, implicit, cererea de valută.

4,5 lei/euro

Mai pesimişti, economiştii ING Bank se aşteaptă la o depreciere până la 4,35 lei/euro până în septembrie şi la 4,5 lei/euro la sfârşitul anului. „Ne temem că o altă perioadă de depreciere a leului este dificil de evitat în contextul în care indicatorii fundamentali, cu excepţia deficitului de cont curent, se înrăutăţesc“, sunt de părere economiştii băncii.

Ei spun că leul se va aprecia doar după ce economia va arăta semne de redresare şi dacă măsurile aspre de corectare a dezechilibrului fiscal (încasări mai mici la bugetul de stat şi cheltuieli mari) sunt adoptate şi dau rezultate. Acest lucru este aşteptat în a doua jumătate a lui 2009.

4,8 lei/euro

Omul de afaceri Dinu Patriciu se aşteaptă la un curs de schimb de 4,7-4,8 lei/euro spre final de an.

Cei cu credite sunt afectaţi

Slăbirea leului îi afectează pe cei care au de plătit rate la bănci. Se scumpesc şi telefonul, precum şi toate bunurile de import, mai ales alimentele.

Factori care pot întări leul

-Îmbunătăţirea condiţiilor economice la nivel internaţional.
-Intervenţia BănciiNaţionale pe curs cu ajutorul rezervei sale alimentată de banii de la FMI.
-Atenuarea crizei economice în România.
-Reducerea deficitului comercial (importuri-exporturi) şi a celui de cont curent (plăţi-încasări externe).

Factori care pot slăbi leul

-Deficitul bugetar mare şi presiunile bugetare din anii electorali.
-Reducerea semnificativă a PIB.
-Relaxarea politicii BNR.
-Înrăutăţirea crizei.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite