Cum se face regularizarea consumului de energie și care sunt aspectele de care se ține cont

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România există aproximativ 9 milioane de clienți casnici consumatori de energie electrică și circa 4 milioane de consumatori casnici de gaze naturale, potrivit datelor companiilor de utilități.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Dintre cei aproximativ 9 milioane de clienți casnici, 4,9 milioane de clienți se încadrează pe tranșa de 0 - 100 kWh, cu un cost al facturii mai mic sau egal cu 100 de lei, alți 3,4 milioane de clienți se încadrează pe tranșa de consum de 100-300 kWh (care au un consum mediu de 150 kWh) și un cost mediu al facturii de 120 de lei, diferența de aproximativ 730.000 de clienți având un consum de peste 300 kWh lunar, potrivit Federației companiilor de utilități ACUE.

Companiile de utilități amintesc că prețurile plafonate se aplică în cuantum de 0,68 lei/ kWh pentru clienții care au un consum lunar de până la 100 kWh, cei care consumă până în 255 kWh plătind 0,8 lei/ kWh.

În ce privește gazele naturale, există doar circa 4 milioane de clienți casnici, prețul plafonat de gaze naturale fiind de 0,31 lei/ kWh (TVA inclus), preț care se aplică pentru toți clienții casnici indiferent de consum, până la data de 31 august 2023.

Aproximativ 80% din consumul anual se înregistreazpă în sezonul rece”, precizează însă federația.

image

Cum se face regularizarea

Legat de regularizare estimările pentru facturarea lunară se fac pe baza istoricului de consum și a convenției de consum.

Convenția de consum este documentul semnat între client și furnizor, prin care se agreează, de comun acord, cantitatea de energie electrică, pe baza căreia furnizorul va factura consumul. 

Regularizările pot fi cu plus sau minus și vizează următoarele aspecte:

a. Prin factura de regularizare se actualizează/aduce la zi consumul facturat cu cel real, bazat pe citirea indexului de către reprezentanți ai operatorului de distribuție.

b. Facturi de regularizare pentru certificate verzi. Până cel târziu la data de 1 septembrie a fiecărui an, se va regulariza valoarea certificatelor verzi facturate pentru consumul anului anterior cf. prevederilor ANRE. Estimările pentru facturarea lunară se fac pe baza istoricului de consum și a convenției de consum.

• Diferența de cantitate de energie consumată vs. ce s-a facturat se împarte la perioada pentru care se face regularizarea și rezultă o cantitate medie pe lună.

• Prețul de regularizare este cel corespunzător perioadei când a avut loc consumul, nu este prețul momentului când se face regularizarea.

Federaţia ACUE reprezintă cele mai importante grupuri din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, respectiv CEZ România, E.ON România, Electrica SA, ENEL România, ENGIE Romania, Gaz Est, cu un număr total de peste 24.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite