Cum au ajuns aproape 200 de fermieri să dea înapoi banii primiți ca ajutor în pandemie. „Unii nu au putut să justifice”

0
Publicat:

Cei mai norocoși 10.000 fermieri mici care au accesat anul trecut ajutorul de 5.000 euro drept capital de lucru acordat în pandemie așteaptă acum să afle dacă trec de controlul APIA.

Fermierii au putut achiziționa inclusiv utilaje și echipamente FOTO: Pixabay
Fermierii au putut achiziționa inclusiv utilaje și echipamente FOTO: Pixabay

La sfârșitul lunii mai 2022, 32.000 fermieri aplicau contra-cronometru, online, pentru un ajutor de 5.000 euro sub forma microgranturilor acordate în domeniul agroalimentar. În fapt, doar 10.000 dintre ei urma să și primească banii, fiind disponibili doar 50 milioane euro, criteriul principal de acordare fiind „primul venit - primul servit”, astfel că suma s-a epuizat în 15 minute.

Mulți dintre norocoșii care au și primit banii în cont - aproape 200, până la acest moment, la nivelul întregii țări - se trezesc acum că trebuie să-i dea înapoi, fie parțial, fie toată suma. Se întâmplă asta pentru că, spun consultanții, deși procedura a fost una relativ simplă, pentru cei care au aplicat pentru prima dată, mai ales dacă au făcut-o pe cont propriu, detaliile au contat enorm.

5% dintre beneficiarii din Olt sunt debitori

Cei 5.000 euro puteau fi cheltuiți doar din cont, doar pentru codul CAEN cu care au aplicat, iar în termen de cel mult 90 zile (nicio oră în plus) trebuia încărcat un „raport de progres”, adică dovada cheltuirii acestor sume.

Pe fiecare document încărcat în platformă ca dovadă a chelturii banilor trebuia scris „decontat din microgrant”. Pe grupurile sociale în care sunt înscriși fermierii apar deja mărturisiri ale celor care vor da banii înapoi. Unii au încărcat documentele, dar nu au mai apăsat butonul „Trimite”, alții au cumpărat bunuri neeligibile conform codului CAEN, sau nu au mai trimis raportul de progres în termen, unii au crezut că e sarcina consultantului să se ocupe de toate aceste detalii etc.

„Cei mai mulți din cei care vor da banii înapoi sunt din cei care au aplicat singuri. Au aflat procedura de depunere, dar nu au citit și celalte reguli. Aveam o perioadă în care trebuia să cheltuim acești bani, doar prin transfer bancar și doar conform codului CAEN pentru care am primit finanțarea. Am avut și noi situații în care, având cod CAEN pentru legumicultură, au cumpărat altceva de banii aceștia”, a explicat Ion Păunel, consultant accesare fonduri europene, cum s-a ajuns la debite.

În județul Olt, funcționarii Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură Olt au avut de verificat 609 dosare ale fermierilor care au reușit să acceseze programul. 32 dintre aceștia au acum de dat bani înapoi.

Patru vor returna integral suma de 5.000 euro, pentru că nu au depus în termenul de 90 zile raportul de progres. Alți 28 au de rambursat parțial sumele, pentru acele cheltuieli care nu s-au făcut conform procedurii. Fiecare dintre cei vizați a avut posibilitatea să justifice achizițiile făcute, APIA transmițându-le solicitări de clarificare.

„S-au făcut solicitări de clarificare raportat la documentele depuse și unii dintre ei nu au putut să justifice”, a precizat purtătorul de cuvânt al APIA Olt, Corina Grecea.

Au fost situații în care pentru codul CAEN pentru apicultură s-au cumpărat materiale pentru construcția unui solar, de exemplu, sau s-au achiziționat cereale.

În schimb, deși la prima vedere păreau achiziții în dezacord cu regulile programului, s-a admis cumpărarea unui telefon ultraperformant, de exemplu, solicitantul demonstrând că aplicațiile instalate îl ajută în monitorizarea și reglarea parametrilor de căldură, umiditate etc. dintr-un solar, în efectuarea achiizițiilor și așa mai departe. 

„Cheltuielile efectuate nu sunt în legătură cu codurile CAEN”

La nivelul întregii țări, precizează reprezentanții APIA ca răspuns la solicitarea „Adevărul”, până la această dată s-a stabilit că 148 beneficiari au de dat înapoi o parte din sume, aceștia urmând să primească decizie de recuperare parțială. Alți 36 beneficiari vor returna integral cei 5.000 euro.

Principalele motive: „cheltuielile efectuate nu sunt în legătură cu codurile CAEN pentru care a fost obținută finanțarea”, respectiv „cheltuielile (parțial sau în totalitate) nu se încadrează în categoriile eligibile prevăzute de OUG 61/2022”.

Datele prezentate sunt rezultatul verificărilor efectuate de către centrele județene până la date de 2 februarie 2023, rezultatele fiind înregistrate în aplicația electronică APIA „Microgranturi 2022” având la bază documentele justificative depuse prin IMM-RECOVER de către beneficiari împreună cu raportul de progres, mai menționează reprezentanții APIA în răspunsul transmis.

„Termenul limită de verificare a cheltuielilor este 30 iunie 2023 conform Procedurii operaționale privind verificarea încadrării beneficiarilor în categoria IMM, arpobată rpin OMADR nr. 30/25.01.2023, iar verificarea utilizării fondurilor potrivit destinațiilor prevăzute de OUG nr. 61/2022 se efectuează pe perioada de durabilitate a schemei, dar nu mai mult de trei ani de la acordarea grantului”, mai precizează APIA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite