Ce companii vor putea primi bani gratis de la stat. Virgil Popescu: Suntem pregătiţi să acordăm miliardul de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Popescu FOTO gov.ro
Virgil Popescu FOTO gov.ro

Ministerul Economiei a publicat detaliile privind cele trei scheme de finanţare pentru microîntreprinderi, firme mici şi mijlocii (IMM) şi PFA, care fac parte din planul de relansare economică. Ministrul Virgil Popescu a transmis că Guvernul este pregătit să acorde miliardul de euro.

Tipurile de ajutoare propuse:

1. Microgranturi pentru firme şi PFA - 2.000 euro

Microgranturile se vor da sub formă de sumă forfetară în valoare de 2.000 de euro fiecare. Bugetul total disponibil va fi de 100 de milioane de euro, din care 85% de la UE şi restul de la bugetul de stat.

Beneficiarii vor fi IMM-uri care nu au angajaţi, precum şi PFA care activează ca medici sau în domeniul artistic/creativ.

Lista domeniilor de activitate eligibile.

2. Granturi de capital de lucru: 2.000-150.000 euro

Aceste granturi vor avea valoare variabilă, ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019 a firmelor beneficiare (IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă şi/sau pe perioada stării de alertă, în condiţiile specifice prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă). Printre condiţiile de acordare se menţine criteriul ca firma solicitantă să aibă certificat de situaţie de urgenţă (CSU). Aceste certificate au putut fi solicitate de la Ministerul Economiei până pe 15 iunie 2020.

Lista domeniilor de activitate eligibile.

3. Granturi pentru investiţii: 50.000-200.000 euro

Granturile pentru investiţii vor fi acordate pe bază de proiect depus de firma beneficiară şi aprobat de Ministerul Economiei, prin AIMMAIPE (Agenţiile pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului).

Firma beneficiară va trebui să vină cu un aport propriu la cheltuielile eligibile de cel puţin 15%. Acest aport este de 30% pentru firmele din Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Lista domeniilor de activitate eligibile.

Criteriile de selecţie la finanţare ale proiectelor de investiţii.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite