Cum ar putea românii să ia joburile expaţilor care conduc multinaţionalele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România au venit multe companii multinaţionale în ultimii aproape 30 de ani, companii care angajează români, dar în foarte puţine situaţii în posturile de conducere. Angelo Lo Vecchio, director Adecco pentru Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, a declarat în exclusivitate pentru Adevărul în ce condiţii am putea avea o ”pepinieră” de directori generali, care să îi înlocuiască pe străini.

R: De ce credeţi că, de obicei, funcţiile de conducere din companiile româneşti sunt ocupate de străini? Este vorba despre sistemul de învăţământ? E mediul de afaceri de vină? 

Angelo Lo Vecchio: Trăim într-o epocă în care abilităţile sociale (soft skills), interacţiunea multiculturală şi creativitatea sunt primordiale. Ţările din Europa de Est fac progrese majore spre a fi o piaţă deschisă şi interculturală şi îndrumarea directorilor executivi din alte ţări pentru formarea liderilor moderni din România şi ECE este pozitivă şi ar trebui privită ca atare. Pregătirea liderilor locali din România pentru a trece la următoarea etapă a carierei lor, cea de director executiv, este direcţia corectă spre care ar trebui să se îndrepte această ţară, pentru a putea sări peste mai multe etape de dezvoltare. 

R: Dominaţia directorilor străini este un trend în regiunea ECE sau există diferenţe între ţările din regiune?

Angelo Lo Vecchio: Această tendinţă de a avea mai mulţi manageri străini nu este ceva neobişnuit pentru ţările în curs de dezvoltare. Având la conducerea companiilor manageri din alte ţări este modul în care împingeţi în faţă candidaţii locali - oricine îşi mută viaţa într-o altă ţară petrece mult timp pentru a înţelege cultura locală şi pentru a se integra. Persoanele care intra in contact cu managerul expat au de învăţat de la el şi oferă informaţii despre cultura locală în acelaşi timp. Cei mai de succes CEO trec peste barierele culturale şi etnice , înţeleg care este cea mai bună soluţie posibilă pentru companie, indiferent de sex, rasă sau vârstă. Ei ştiu că ne îndreptăm către o epocă a diversităţii şi incluziunii.

În raportul nostru privind tendinţele globale realizat cu INSEAD, indicele Global Talent Competitiveness 2018, ţările cele mai atractive pentru candidaţii din întreaga lume includ Elveţia, Singapore, SUA şi toate ţările nordice. Pentru a fi mai direct, sistemul educaţional trebuie să se bazeze pe capacitatea de angajare a absolvenţilor, trebuie să fie deschis la idei şi culturi noi şi să favorizeze mobilitatea internaţională şi socială. Promovarea acestei deschideri este cheia progresului în toată Europa Centrală şi de Est, nu numai în România. 

R: Care este perspectiva dumneavoastră ca lider al serviciilor de resurse umane din regiune în ceea ce priveşte această problemă - vă rugăm să oferiţi informaţii despre abilităţile, cunoştinţele, educaţia le lipsesc angajaţilor din ECE şi pe care occidentali le deţin pentru poziţiile de top.

Angelo Lo Vecchio:  Globalizarea şi progresele tehnologice cer un nou stil de leaderschip pentru a gestiona îngrijorările tot mai mari ale angajaţilor legate de viitor. Câştigătorii pe termen lung vor fi cei care pot împăca cu succes tehnologia cu relaţiile sociale. Avantajul competitiv va fi al celor care au cea mai mare capacitate de a construi relaţii bazate pe încredere, încredere care rezultă din împărtăşirea unor valori profunde şi durabile.

Adecco are un program de dezvoltare personală prin intermediul căruia investim foarte mult în candidaţii noştri interni. Cei mai mulţi dintre directorii executivi din Europa Centrală şi de Est care îmi raportează sunt ”crescuţi” în propria lor ţară şi au văzut afacerea noastră din mai multe unghiuri. Ei lucrează foarte bine cu liderii internaţionali ai Adecco şi sunt exemple excelente de companii globale din Europa Centrală şi de Est conduse foarte bine. Florin Godean, directorul de ţară al Adecco România, este un astfel de exemplu, crescut în România.

R: Care este sfatul dumneavoastră pentru tinerii candidaţi din România care visează o carieră multinaţională de vârf?

Angelo Lo Vecchio:  Comunicarea eficientă şi comportamentul adecvat în cadrul echipelor diverse reprezintă cheia succesului în multe locuri de muncă şi va rămâne aşa şi în viitor, pe măsură ce tehnologia continuă să uşureze conectarea oamenilor pe tot globul. Trăim într-o epocă în care lumea se micşorează în fiecare zi - inteligenţa artificială (AI), digitalizarea, tehnologiile Big Data se află în prim-planul unei mari revoluţii industriale. Este un moment minunat să înveţi şi să creşti, deoarece piaţa locurilor de muncă de peste 10 ani nu va arăta cum arată astăzi.

În concluzie, educaţia în medii culturale diferite, participarea la proiecte complexe şi diverse şi pregătirea potrivită pentru leadership, cu punerea accentului pe relaţiile sociale, reprezintă toate modalităţi excelente de a te pregăti pentru viitor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite