Cum a risipit statul timp şi bani cu Autostrada Sibiu-Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii Dacia au organizat proteste în care cereau statului realizarea Autostrăzii Sibiu-Piteşti FOTO Mediafax
Angajaţii Dacia au organizat proteste în care cereau statului realizarea Autostrăzii Sibiu-Piteşti FOTO Mediafax

Autorităţile au dat în 2008 aproape 3 milioane de euro pe un studiu de fezabilitate pentru Autostrada Sibiu-Piteşti. Întrucât studiul a expirat din 2010, statul scoate acum din buzunar alte 8 milioane de euro pentru reactualizarea lui. Considerat prioritar, proiectul „Autostrăzii Dacia“ bate pasul pe loc.

Construcţia Autostrăzii Sibiu-Piteşti, considerată prioritate naţională dată fiind poziţionarea producătorului Dacia în zonă, a rămas la stadiul de „studiu de fezabilitate“ încă de acum opt ani. Statul a bătut atât de mult pasul pe loc, încât studiile de pre-fezabilitate şi fezabilitate realizate în anii trecuţi au expirat, iar acum scoate alţi bani din buzunar pentru reactualizarea documentaţiei. 

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anunţat miercuri că a desemnat asocierea Spea Ingineria Europea Italia – Tecnic Consulting Engineering Romania SRL pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru Autostrada Sibiu-Piteşti, valoarea contractului fiind de 29 de milioane de lei fără TVA (6,53 milioane de euro fără TVA, 8,09 milioane de euro cu TVA). 

Cele două companii trebuie să realizeze studiul de trafic, studiul privind variantele de traseu, investigaţiile de pe teren, dar şi activităţi de proiectare. Concomitent, acestea mai trebuie să realizeze şi evaluarea impactului de mediu, analiza cost-beneficiu şi modelul financiar, dar şi pregătirea documentaţiei de atribuire pentru viitoarele lucrări. Durata contractului este de 17 luni.

Tergiversări

Revizuirea vine după ce precedentul studiu de fezabilitate, realizat în anul 2008 de către IPTANA, a expirat în 2010. Varianta din 2008 a costat atunci 8,23 milioane de lei fără TVA (2,47 milioane de euro fără TVA, 2,94 milioane de euro cu TVA) şi prevedea un cost al lucrărilor de 3,2 miliarde de euro pentru cei 116 kilometri din autostrada Sibiu-Piteşti. Studiul realizat la acea vreme nu ţinea cont de standardele de cost, impuse de CNADNR din 2010 . 

În martie 2012, CNADNR, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor condus la acea vreme de Alexandru Nazare (în Guvernul Ungureanu), a lansat licitaţia pentru actualizarea studiului de fezabilitate realizat în 2008. 

Ulterior, în toamna lui 2012, fostul ministru Ovidiu Silaghi, din Guvernul Ponta I, a anulat licitaţia. După ce USL a câştigat alegerile, la finele lui 2012, Ministerul Transporturilor se sparge, iar responsabil pentru partea de autostrăzi ajunge Dan Şova, ministru pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii, care propune un plan pentru autostrăzi. 

Acesta nu includea, însă, Autostrada Sibiu-Piteşti, Şova argumentând că valoarea mare a costurilor, de 3,2 miliarde de euro, ar consuma toate fondurile europene alocate României pe exerciţiul financiar 2014-2020. 

După ruperea USL, Şova ajunge ministrul Transporturilor şi promite că va face un studiu de fezabilitate, iar lucrările vor începe în 2017. Ponta îl contrazice şi anunţă deschiderea şantierului se va face în 2015. Între timp, Şova pleacă din fruntea Ministerului Transporturilor, unde ajunge Ioan Rus. Şi acesta se răzgândeşte, el aratând că pe tronsonul Sibiu-Piteşti va fi realizat un drum-expres, care apoi să fie lărgit la nivel de autostradă. Varianta actualizată a Master Planului de Transport, anunţată în urmă cu câteva zile, transformă, din nou, Sibiu-Piteşti din drum-expres în autostradă, fără a fi indicată o dată de începere a lucrărilor.

Tronsonul, vital pentru exporturile Dacia

Autostrada Sibiu-Piteşti a fost denumită „Autostrada Dacia“, deoarece aceasta este vitală pentru constructorul de la Mioveni, cel mai mare exportator al României. Dacia are nevoie de construirea tronsonului pentru a putea exporta mai uşor autoturisme în vestul Europei. Anul trecut, Traian Băsescu, preşedintele în exerciţiu, a avut o dispută cu Dan Şova şi cu premierul Victor Ponta, şeful statului avertizând că România va pierde asamblarea de la uzinele Dacia dacă autostrada nu se realizează. 

Harta Autostrazi 2015

AUTOSTRAZI 2015

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite