Crahul petrolului. Preţul ţiţeiului a coborât joi cu până la 6%, până la 32 de dolari pe baril, din cauza turbulenţelor financiare din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iranul va invada piaţa cu ţiţei ieftin, în timp ce economia Chinei are probleme    FOTO Shutterstock
Iranul va invada piaţa cu ţiţei ieftin, în timp ce economia Chinei are probleme    FOTO Shutterstock

Preţul petrolului a scăzut joi cu până la 6%, la un minim al zilei de 32 de dolari pe baril, în contextul turbulenţelor de pe pieţele financiare din China, unde bursele au fost închise pentru a doua şedinţă în această săptămână.

Petrolul Brent cu livrare în luna februarie a scăzut pe piaţa de la Londra cu până la 2,07 dolari, la un minim al zilei de 32,16 dolari. Cotaţia a închis miercuri cu un declin de 6%, la 34,23 dolari pe baril, minimul începând din iunie 2004, potrivit Bloomberg.

Pe piaţa americană, petrolul a scăzut cu până la 1,87 de dolari, la un minim de 32,10 dolari pe baril.

În jurul orei 11:11 (ora României), petrolul Brent se afla la 33,03 dolari pe baril, 

Petrolul WTI, din SUA, se afla la 32,70 dolari pe baril.

Declinul preţului ţiţeiului a fost cauzat de temerile investitorilor privind o încetinire a economiei Chinei, cel mai mare consumator de materii prime la nivel global. Banca centrală a Chinei a redus semnificativ referinţa yuanului joi, stârnind îngrijorare că apelează la această măsură pentru a-şi susţine exporturile.

Deprecierea monedei a cauzat panică pe burse, care au scăzut cu aproximativ 7% şi au declanşat, astfel, pentru a doua oară în această săptămână un mecanism care opreşte tranzacţiile pentru tot restul zilei, cu scopul de a limita volatilitatea.

 

Prognoze pentru scădere sub 30 de dolari

Petrolul Brent va ajunge la paragul de 30 de dolari în următoarele zece zile, estimează analiştii băncii nipone Nomura, în timp ce specialiştii grupului elveţian UBS consideră că preţul ar putea coborî chiar şi sub 30 de dolari în acest interval.

„Piaţa tranzacţionează după lăcomie şi frică, iar acum frica domină lăcomia. Pieţele de materii prime privesc întotdeauna către viitor, iar acum se tem că deprecierea yuanului prevesteşte noi dificultăţi pentru economia Chinei“, a declarat Gordon Kwan, analist la Nomura.

 

Producţie mare în SUA, Rusia, Arabia Saudită şi Iran

Presiunea exercitată pe piaţa petrolului de perspectivele mai slabe privind economia sunt exacerbate şi de excesul de ţiţei care intră în piaţă.

Preţul barilului a scăzut semnificativ începând din iunie 2014, când se situa la 114 dolari, declinul fiind cauzat de dezvoltarea producţiei de petrol de şist în SUA şi de majorarea producţiei de către unele ţările OPEC care încearcă să-şi maximizeze exporturile pentru a compensa pierderea de venituri determinată de preţul mai mic.

De asemenea, Rusia se află sub sancţiuni europene şi americane din cauza anexării Crimeei şi a sprijinului acordat separatiştilor din estul Ucrainei. Producătorii ruşi au crescut, la rândul lor, producţia pentru a beneficia de venituri suplimentare, în contextul devalorizării rublei şi a scăderii cotaţiilor la ţiţei. Rusia a ajuns la o producţie-record după era URSS.

În acest context, de exces de petrol în piaţă, analiştii aşteaptă în acest an şi o creştere a exporturilor Iranului, după ridicarea sancţiunilor impuse pentru programul său nuclear. 

Arabia Saudită şi Rusia au fiecare o producţie de 10 milioane de barili pe zi. Iranul are o producţie zilnică de un milion de barili, dar a anunţat că va creşte producţia cu încă un milion după ridicarea sancţiunilor. Înainte de impunerea acestora, în 2011, Iranul avea o producţie de 3 milioane de barili pe zi.

Arabia Saudită şi-a construit bugetul pe 2016 pe o estimare de 29 de dolari pe baril a preţului ţiţeiului în acest an, iar Kuweitul estimează un preţ mediu de 30 de dolari pe aceeaşi cantitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite