Comisia Europeană avertiza încă din 2017 că România nu ia toate măsurile ca să prevină pesta porcină. Raportul care îl contrazice pe Daea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii Petre Daea a continuat să susţină, miercuri, într-o conferinţă, că Guvernul a acţionat „în mod corect, rapid şi eficient” în gestionarea crizei pestei porcine. Însă un raport din februarie 2017 al Comisiei Europene arată că, la acea vreme, ţara noastră nu aplica încă multe măsuri în vederea prevenirii bolii.

Primul focar de pestă porcină africană din România a apărut în luna iulie 2017. Petre Daea a declarat miercuri că „Guvernul şi structurile statului nu au stat cu mâinile încrucişate, pentru că din 2012 şi până la primul focar din România din 2017, atestă faptul că România a luat măsuri de a preveni intrarea acestui virus în ţară”. „Guvernul a acţionat de fiecare dată în mod corect, rapid şi eficient şi în anul 2017 şi în cursul acestui an până la această dată”, a spus el.

Cu toate acestea, un audit din februarie 2017 realizat de Comisia Europeană arată că, până la acea dată, România chiar a stat cu mâinile încrucişate.

România nu aplică încă multe măsuri în vederea prevenirii pestei porcine africane, de exemplu gestionarea populaţiei de mistreţi şi biosecuritatea în cadrul exploataţiilor nonprofesionale, şi le va aplica doar odată cu confirmarea bolii, cu o întârziere în consecinţă a rezultatelor”, reclama Comisia Europeană, în raport.

Instituţia arăta că, deşi vânătorii au cunoştinţă de pesta porcină africană, programul slab de supraveghere pasivă a mistreţilor nu oferă garanţia că pesta porcină africană ar fi depistată într-un stadiu incipient după introducerea sa. „Acest lucru va întârzia depistarea bolii şi, prin urmare, punerea în aplicare a măsurilor de control, mărind riscul răspândirii ulterioare la porcii domestici, în special în exploataţiile nonprofesionale”, mai spunea CE.

Oficialii atrăgeau atenţia că numeroasele exploataţii nonprofesionale cu un nivel mic de biosecuritate reprezintă punctul cel mai vulnerabil pentru apariţia infecţiei la porcii domestici. De asemenea, ei spuneau că autorităţile se vor confrunta cu o provocare în trasarea porcilor şi stoparea răspândirii bolii în ipoteza izbucnirii unui focar din cauza lipsei de evidenţe privind gospodăriile individuale şi a existenţei unor deplasări neconsemnate (de exemplu, ale purceilor).

„Întârzierile continue în timpul de obţinere al rezultatelor de laborator şi lipsa unei supravegheri pasive în cadrul exploataţiilor comerciale industriale sunt susceptibile să întârzie depistarea timpurie la porcii domestici şi vor creşte riscul răspândirii infecţiei în acest sector. Autorităţile competente par pregătite să gestioneze izbucnirea unor focare în cadrul exploataţiilor nonprofesionale sau al exploataţiilor comerciale mici - care reprezintă majoritatea. În cazul exploataţiilor comerciale industriale, autorităţile se vor confrunta cu probleme în depopularea rapidă a acestora, din cauza capacităţilor limitate de ucidere şi de eliminare”, mai arăta auditul.

Raport Comisia Europeană privind măsurile luate de România pentru prevenirea apariţiei pestei porcine 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite