Cîţu cere mai multe măsuri economice pentru redresarea preţurilor: Inflaţia de 11,2% e cea mai mare din 2004 până în prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Fostul premier Florin Cîţu spune că rata inflaţiei de 11,2%, prognozată de Banca Naţională a României (BNR) pentru luna aprilie este cel mai mare nivel al acestui indicator din august 2004 până în prezent şi susţine că autorităţile trebuie să ia măsuri economice.

„Până în septembrie 2017 dobânda de politică monetară a fost real pozitivă (mai mare decât rata inflaţiei). Inflaţia a scăzut în fiecare an în această perioadă. După septembrie 2017 dobânda de politică monetară a devenit real negativă. În aprilie BNR estimează o rată inflaţiei de 11.2% cu o dobânda de politică monetară de doar 2.5%”, scrie Florin Cîţu pe Facebook.

Preşedintele PNL mai arată că autorităţile trebuie să ia măsuri economice pentru a opri inflaţia.

„Cât trebuie să crească dobânda de politică monetară (presupunem că deficitul bugetar rămâne constant sau scade) pentru ca rata inflaţiei să scadă până la de 2.5% cât este normal pentru o economie sănătoasă?”, scrie Florin Cîţu, insinuând că este nevoie şi de alte măsuri pentru scăderea inflaţiei.

Potrivit fostului premier, 11.2% este cea mai mare rată a inflaţiei din august 2004 şi până astăzi. 

BNR a crescut prognoza de inflaţie: pentru trimestrul 1 la 7,9-8%, pentru trimestrul 2 la 11,2%, pentru trimestrul 3 la 10,.2%, iar pentru trimestrul 4 la 9,6%.

Potrivit acestor estimări, cea mai mare inflaţie va fi înregistrată în perioada aprilie-iunie: 11,2%.

Explicaţia pentru aceste evoluţii estimative ale inflaţiei sunt legate de măsurile de sprijin la facturile de energie şi gaze pentru consumatorii casnici şi companii. După exprirarea schemelor de sprijin, în aprilie, inflaţia va creşte şi va ajunge la 11,2%, potrivit prognozei BNR.

Ritmul accelerat de creştere a preţurilor se va menţine şi vara, astfel că în perioada iulie - septembrie se estimează că inflaţia va depăşi 10%. Abia spre final de an estimarea vizează o scădere a nivelului inflaţiei spre 9,6%, dar sub cea înregistrată în decembrie anul trecut, de 8,2%.

Citeşte şi: 

BNR: Inflaţia va depăşi 11% la începutul verii. Alimentele se vor scumpi cu 12% încă din primul trimestru

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite