CIS: Majorarea salariului minim nu se reflectă în productivitatea muncii, iar competitivitatea a scăzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salariul minim brut pe ţară va creşte, de la 1 mai, cu 200 de lei, de la 1.050 lei la 1.250 lei FOTO:
Salariul minim brut pe ţară va creşte, de la 1 mai, cu 200 de lei, de la 1.050 lei la 1.250 lei FOTO:

Majorarea salariului minim n-a influenţat o creştere a productivităţii muncii, mai mult competitivitatea a scăzut, efectul fiind invers decât cel dorit, a declarat Eric Stab, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS), care este de părere că politicile privind câştigul minim salarial trebuie adoptate cu atenţie la riscuri.

„Majorările salariului minim din ultimii ani nu s-au reflectat în creşterea productivităţii, competitivitatea ţării a scăzut, ceea ce, în loc să îmbunătăţească situaţia cât mai multor oameni, au avut efectul invers, şi anume revenirea pe creştere a şomajului”, a afirmat Stab joi, la o întâlnire cu jurnaliştii.

Totodată, Stab a atras atenţia asupra faptului că politicile privind salariul minim trebuie adoptate cu atenţie la riscuri, precum cele din sectoarele cu salarii scăzute, ca agricultura, de a se reduce competitivitatea şi a conduce la pierderea locurilor de muncă, informează News.ro.

În România, salariul minim se situează la jumătate din cel mediu, plasând ţara la extremele mediilor europene, potrivit lui Steven van Groningen, membru al board-ului CIS.

„Cred că ar trebui să se analizeze dacă această situaţie este sustenabilă şi nu creează presiune pe celelalte părţi. Trebuie să vedem care este impactul salariului minim asupra zonelor rurale, a zonelor defavorizate, pentru că vedem mulţi români că pleacă din ţară şi caută de muncă în străinătate. Are salariul minim vreo legătură cu acesta aspect?", a punctat van Groningen.

În plus, acesta spune că subiectul salariului minim reprezintă un alt exemplu în care nu organizaţiile patronale şi sindicatele nu reuşesc să aibă un dialog constructiv.

„Din cauza faptului că nu avem un dialog concret între angajatori şi sindicate în Consiliul Economic şi Social, vedem că ambele părţi merg direct la Guvern cu propunerile lor. Nu acesta este modul în care putem rezolva problemele, nu aşa se lucrează în democraţie", a subliniat van Groningen, care este şi preşedintele Raiffeisen Bank.

El a adăugat că nicio companie nu are o problemă să plătească salarii mai mari dacă şi productivitatea este crescută, arătând că este necesară o corelare foarte bună între cei doi indicatori, care nu se poate realiza în condiţiile unor schimbări legislative permanente.

„Oamenii care sunt blocaţi în trafic nu produc nimic, cei care pierd o zi să îşi schimbe cartea de identitate sau adresa nu produc nimic. De aceea, schimbările legislative prea dese nu sunt productive”, a mai spus van Groningen.

Reprezentantul CIS a menţionat că natalitatea scăzută, emigrarea, investiţiile, îmbunătăţirea tehnologiei, forţa de muncă mai bune pregătită şi mai mulţi angajaţi în sectoare productive sunt probleme care trebuie rezolvate pentru creşterea productivităţii, întrucât creşterea Produsului Intern Brut nu se obţine de la sine.

Investitorii atenţionează că este nevoie de un studiu de impact pentru stabilirea salariului minim, astfel încât să fie cunoscute toate posibilele efecte.

„Nu ştim care este nivelul optim al salariului minim, pentru că nu avem studiu de impact. Numai în momentul în care ai un astfel de studiu eviţi efectele adverse”, a precizat Mihai Bogza, membru al board-ului CIS.

Salariul minim brut pe ţară va creşte, de la 1 mai, cu 200 de lei, de la 1.050 lei la 1.250 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite