Christine Lagarde: Europa are o nevoie critică de capital privat pentru a stimula inovarea

0
0
Publicat:

Miercuri, în cadrul unei reuniuni a Consiliului pentru Relații Externe, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a subliniat importanța investițiilor private pentru a cataliza tranziția ecologică a Europei și pentru a promova inovarea.

foto Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene
Foto: EPA-EFE

Discutând despre starea economiei europene și despre provocările geopolitice, aceasta a subliniat că este nevoie de aproximativ 600 de miliarde de euro anual pentru a sprijini eforturile de atenuare a schimbărilor climatice, subliniind rolul esențial al sprijinului financiar privat pentru aceste inițiative.

Lagarde a oferit, de asemenea, informații despre starea actuală a economiei europene, despre eforturile în curs de desfășurare în cadrul cooperării economice dintre SUA și UE și despre implicațiile mai largi ale provocărilor geopolitice.

Dinamica inflației și perspectivele economice ale zonei euro

Răspunzând la întrebarea de ce Europa a gestionat inflația mai bine decât Statele Unite, în ciuda faptului că s-a confruntat cu șocuri mai mari ale prețurilor la energie.  

"Nu s-a terminat încă. Avem de-a face cu două tipuri diferite de inflație. Ratele de ocupare a forței de muncă și de șomaj din Europa sunt mai bune ca niciodată", a declarat Lagarde, indicând o piață a muncii robustă ca fiind un avantaj în contextul incertitudinilor economice.

Privind în viitor, ea și-a exprimat un optimism prudent cu privire la traiectoria de redresare a zonei euro, prezicând îmbunătățiri graduale până în 2024.

Creșterea economică a zonei euro în comparație cu cea a Statelor Unite

Lagarde a abordat disparitatea semnificativă în ceea ce privește creșterea economică dintre zona euro și Statele Unite. Din 2008, economia SUA a crescut cu 75% mai mult decât cea a zonei euro.

Ea a atribuit această situație mai multor factori, inclusiv "al doilea val de criză" din Europa, cum ar fi criza datoriilor suverane, și lipsa unei uniuni fiscale care să completeze cadrul monetar.

De asemenea, a fost subliniat un decalaj puternic în ceea ce privește productivitatea, creșterea productivității în Statele Unite fiind net superioară celei din Europa.

"Este pur și simplu halucinant; productivitatea în Statele Unite între 2019 și acum a fost de 6%, în Europa de 0,6%", a remarcat Lagarde, făcând apel la reforme structurale cuprinzătoare și la o mai bună integrare a pieței unice pentru a reduce acest decalaj.

Independența economică europeană și provocările geopolitice globale

Având în vedere crizele economice și geopolitice în curs de desfășurare, Lagarde consideră că Europa are potențial pentru a-și croi o cale economică mai autonomă.

Ea a subliniat importanța dezvoltării unei infrastructuri financiare solide, orientate spre interior, pentru a sprijini inovarea și antreprenoriatul pe continent, sugerând că astfel de inițiative ar putea acționa ca catalizatori pentru o reformă economică semnificativă, în special în ceea ce privește adaptarea la schimbările climatice și atenuarea acestora.

"Ne aflăm în pragul acestei transformări necesare", a afirmat ea, subliniind necesitatea investițiilor private în tranziția ecologică a Europei, care, potrivit estimărilor sale, necesită aproximativ 600 de miliarde de euro anual.

Lagarde a reiterat că angajamentul politic european de a aborda problema schimbărilor climatice este de neclintit și că are nevoie urgentă de sprijin financiar.

"Acest lucru va necesita bani privați, economii de capital privat care să fie investite în această transformare".

De asemenea, dialogul s-a orientat către o discuție mai amplă privind relațiile economice globale, în special în ceea ce privește China și implicațiile strategiei sale economice în evoluție.

Lagarde a subliniat importanța unei colaborări continue între partenerii globali de încredere, mai degrabă decât urmărirea unor politici protecționiste sau a unor subvenții competitive, pe care le-a descris ca fiind o "cursă spre fund".

În ceea ce privește subiectul controversat al utilizării activelor rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina, Lagarde a subliniat că în Europa "nu există niciun dubiu, nicăieri în Europa", că Rusia ar trebui să compenseze financiar daunele provocate Ucrainei.

Cu toate acestea, ea a avertizat că nu trebuie să se treacă de la înghețarea activelor la confiscarea acestora fără o analiză atentă. Ea a explicat că, deși există un consens asupra principiului utilizării acestor active pentru reconstrucție, precipitarea disponibilizării lor din cauza lipsei de finanțare alternativă ridică probleme complexe de stabilitate juridică și financiară.

Politica monetară în contextul provocărilor de pe piață

În ceea ce privește posibila modificare a țintei de inflație de 2% a BCE, președintele Lagarde și-a reafirmat angajamentul față de stabilitatea prețurilor, opunându-se oricărei modificări imediate a cadrelor existente.

"Nu se schimbă regulile jocului în mijlocul jocului", a declarat aceasta, pledând pentru o abordare constantă a gestionării ratelor inflației în Europa.

Rolul inteligenței artificiale în modelarea viitorului Europei

La evaluarea impactului inteligenței artificiale asupra productivității și a piețelor muncii.

"Cred că este un moment din viața noastră în care o inovație masivă, cu o potențială putere de transformare semnificativă, își accelerează dezvoltarea, lansarea și aplicațiile într-un mod la care nu cred că ne-am fi putut aștepta sau pe care nu l-am văzut în trecut. Deocamdată, nu am aversiune față de risc. Nu sunt aversă la riscuri, dar sunt conștientă de faptul că poate crea probabil la fel de multe beneficii pe cât va crea riscuri", a declarat Lagarde.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite