Chinezii, tot mai puţin atraşi de Europa: investiţiile au scăzut la jumătate anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
scadere prabusire actiuni bursa economie

Investiţiile chineze în Europa au scăzut semnificativ în 2020 faţă de anii precedenţi, se arată într-o cercetare a Rhodium Group şi institutului german Merics, citat de Agerpres.

Conform studiului, în 2020, investiţiile directe din China în Uniunea Europeană şi Regatul Unit au cunoscut o scădere de 45% în ritm anual, până la 6,5 miliarde de euro. Conform autorilor acestei cercetări, este vorba de cel mai scăzut nivel al investiţiilor chineze în Europa din ultimii 10 ani.

Germania, Franţa şi Marea Britanie au rămas cele mai importante destinaţii pentru investiţii directe chineze în Europa, însă în cazul investiţiilor în Marea Britanie s-a înregistrat un declin de 77%. În paralel, Polonia a devenit un nou beneficiar important de investiţii directe chineze graţie unor achiziţii importante.

Autorii studiului, citat de Agerpres, precizează că tendinţa pare să continue şi în acest an, în condiţiile în care în primul trimestru a avut loc o nouă scădere a investiţiilor chineze în Europa.

Europa este în continuare o regiune atractivă pentru investiţii dar perturbările provocate de pandemie, barierile ridicate pentru ieşirile de capital din China şi obstacolele create de cadrul de reglementare din Europa contribuie toate la o tranziţie spre un nivel mai scăzut de investiţii chineze, susţin autorii studiului.

Mai multe state membre UE, inclusiv Italia, Franţa, Polonia şi Ungaria, şi-au înăsprit mecanismele de verificare pentru investiţiile directe din terţe ţări, ceea ce înseamnă că mai multe achiziţii chineze nu s-au finalizat.

Deteriorarea relaţiilor UE-China ar putea crea obstacole suplimentare pentru investitorii chinezi în viitor, susţine institutul german Merics. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite