Cele mai bune credite pentru locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În funcţie de resursele financiare de care dispune solicitantul creditului pentru avans şi ţinând cont dacă acesta mai deţine sau nu o locuinţă, poate fi contractat un credit "Prima Casă" sau unul standard în lei sau euro FOTO Adevărul
În funcţie de resursele financiare de care dispune solicitantul creditului pentru avans şi ţinând cont dacă acesta mai deţine sau nu o locuinţă, poate fi contractat un credit "Prima Casă" sau unul standard în lei sau euro FOTO Adevărul

Cele mai bune credite pentru locuinţe sunt, de-a dreptul, vânate de românii care care vor să-şi asigure un acoperiş deasupra capului, dar nu dispun de suficiente resurse financiare. Ei pot să apeleze la un împrumut bancar – fie un credit „Prima Casă“, fie unul standard, în lei sau în euro, în funcţie de avansul minim de care solicitantul dispune, dar ţinând cont şi dacă acesta mai deţine sau nu o proprietate imobiliară cu scop de locuinţă.

În funcţie de aceste situaţii, „Adevărul“ îţi prezintă cele mai bune credite pentru locuinţe.

Pentru a realiza topul celor mai bune credite pentru locuinţe, am folosit calculatorul portalului financiar Conso.ro (ordonarea în funcţie de dobânda anuală efectivă - DAE) şi am luat în calcul un preţ de achiziţie de  60.000 de euro (sau echivalent lei). Perioada de creditare luată în calcul este de 30 de ani. De regulă, băncile oferă credite cu dobânzi mai mici faţă de oferta standard celor care îşi încasează veniturile într-un cont deschis la instituţia bancară respectivă. Pentru realizarea clasamentelor, nu am luat în calcul ofertele băncilor pentru cei care au cont la banca respectivă şi ăşi încasează în acesta veniturile. 

Cele mai bune credite pentru locuinţe. Prima Casă

Creditele „Prima Casă“ se acordă numai în lei. Astfel că preţul în lei al unei locuinţe de 60.000 de euro este de 267.000 de lei. Principalul avantaj al creditelor acordate prin programul guvernamental „Prima Casă“ este, pe lângă nivelul limitat al dobânzilor, avansul minim – mai exact, minimum 5% din preţul locuinţei, dacă acesta nu depăşeşte echivalentul a 60.000 de euro . În cazul în care locuinţa locuinţa costă 267.000 de lei (60.000 de euro), avansul pe care trebuie să îl dea solicitantul este de 13.350 de lei (echivalentul a 3.000 de euro). Ceea ce înseamnă că împrumutul solicitat va fi de 253.650 de lei. Astfel, cele mai bune credite pentru locuinţe prin „Prima Casă“ sunt, potrivit Conso.ro, următoarele: 

1. CEC Bank. Prima Noastră Casă

Creditul „Prima Casă“ acordat de CEC Bank are o dobândă variabilă compusă din indicele ROBOR la 3 luni plus o marjă de 1,9%, astfel că dobânda anuală efectivă (DAE) s-ar ridica în acest moment la 4,19% pe an. Rata lunară pentru un credit „Prima Casă“ contractat de la CEC Bank (253.650 de lei, pe o perioadă de 30 de ani) se ridică la 1.154,6 lei, iar suma de rambursat ar ajunge la 439.883 de lei. Comisionul anual (în primul an) se ridică la 621,4 lei, iar costul cu asigurările – la 431,2 lei, potrivit estimărilor Conso.ro. Venitul minim necesar este de 2.559,3 lei, iar banca oferă o perioadă de graţie de până la 6 luni. Toate acestea califică oferta CEC Bank printre cele mai bune credite pentru locuinţe prin programul „Prima Casă”. Asigurarea imobilului achiziţionat este obligatorie, în favoarea băncii, iar asigurarea de deces şi invaliditate este opţională. Solicitantul creditului trebuie să constituie un depozit colateral, menţinut pe toată perioada de creditare, echivalent cu trei rate de dobândă.   

2. ING Bank. Prima Casă, cu asigurare de viaţă

Creditul „Prima Casă“ de la ING bank are o dobândă variabilă formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă de 2%, DAE ajungând la 4,22% pe an. Prima rată se ridică la 1.144,7 lei, iar suma totală de rambursat este de 438.905 lei, şi această ofertă calificându-se în rândul celor mai bune credite pentru locuinţe. Comisionul anual (în primul an) se ridică la 621,4 lei, iar costul cu asigurările – la 875 de lei. Venitul minim necesar este de 2.539,3 lei, iar vârsta minimă a solicitantului trebuie să fie de 21 de ani. Solicitantul creditului „Prima Casă“ trebuie să încheie o asigurare a imobilului, dar şi una de viaţă, cu ING, aceasta fiind de 0,029% pe lună, procent aplicat la sold. Solicitantul creditului trebuie să constituie un depozit colateral, menţinut pe toată perioada de creditare, echivalent cu trei rate de dobândă.   

3. Banca Transilvania. Prima Casă

La Banca Transilvania, dobânda la creditul „Prima Casă“ este alcătuită din indicele ROBOR la 3 luni plus o marjă de 2%, DAE ridicându-se la 4,25%. Rata lunară este de 1.167,5 lei, iar suma totală de rambursat se va ridica la 442.807 lei. Comisionul anual (în primul an) este de 621,4 lei, iar cel cu asigurările – de 373 de lei. Venitul minim al solicitantului este de 2.585 de lei. Asigurarea imobilului este obligatorie. De asemenea, solicitantul creditului trebuie să constituie un depozit colateral, menţinut pe toată perioada de creditare, echivalent cu trei rate de dobândă.   

Cele mai bune credite pentru locuinţe. Împrumut standard în lei

Împrumuturile standard, la care pot apela cei care deţin deja o locuinţă, au dezavantajul că necesită un avans mai mare din partea solicitantului. Însă un avans mai mare înseamnă un credit mai mic şi, implicit, o rată mai mică. Aşadar, depinde din ce perspectivă priveşti lucrurile. În funcţie de situaţia financiară a persoanei, şi împrumuturile standard pot fi incluse printre cele mai bune credite pentru locuinţe. Pentru clasamentul de mai jos, am luat în calcul un avans de 15% din preţul locuinţei. Aşadar, pentru o locuinţă de 267.000 de lei, avansul va fi de 20.050 de lei, iar creditul va fi de 226.950 de lei.  

1. ING Bank. Avantaj Plus

Creditul Avantaj Plus de la ING Bank are o dobândă alcătuită din indicele ROBOR la 3 luni plus o marjă de 2,4%, astfel că DAE ajunge la 4,72% pe an. Rata lunară este de 1.075,7 lei, iar suma de rambursat se ridică la 415.453 de lei. Comisionul la acordare, care se plăteşte la obţinerea creditului, este de 2.484 lei, iar costul cu asigurările se ridică la 1.169 de lei, potrivit estimărilor Conso.ro. Venitul minim pe care trebuie să îi aibă solicitantul este de 2.400 de lei, iar vârsta minimă – de 21 de ani.  

2. CEC Bank. Credit ipotecar pentru investiţii imobiliare

O altă ofertă CEC Bank se află printre cele mai bune credite pentru locuinţe: creditul ipotecar de la CEC Bank, care o dobândă format din ROBOR la 6 luni plus o marjă de 1,9%, iar DAE ajunge la 4,77% pe an. Rata lunară este de 1.165 de lei, iar suma totală de rambursat este de 418.362 de lei. Comisionul la acordare este de 500 de lei, iar costul cu asigurările va fi în primul an de 385,5 lei, potrivit Conso.ro. venitul minim necesar este de 2.580 de lei, iar banca acordă o perioadă de graţie de până la un an. Se impune asigurarea locuinţei achiziţionate, iar cea de deces şi invaliditate este opţională. 

3. Bancpost. Credit imobiliar

Creditul imobiliar de la Bancpost are o dobândă format din indicele ROBOR la 3 luni plus o marjă de 3,5%, astfel că DAE ajunge la 5,39% pe an. Rata lunară va fi de 1.215 lei, iar suma totală de rambursat se va ridica la 450.340 de lei. Comisionul de acordare a finanţării este de 1.500 de lei, iar cel cu asigurările -  385,8 lei, potrivit Conso.ro. Solicitantul trebuie să aibă cel puţin 21 de ani, iar venitul minim să fie de 2.679 de lei. Se impune asigurarea imobilului achiziţionat, iar banca acordă o perioadă de graţie cuprinsă între 3 şi 12 luni. 

Cele mai bune credite pentru locuinţe. Împrumut standard în euro

Cei care deţin deja o locuinţă sau cei care dispun de un avans mai mare decât cel perceput în cazul creditului „Prima Casă“ pot apela la un împrumut standard în euro. Trebuie reţinut faptul că aici intervine riscul de curs valutar. De regulă, românii îşi obţin veniturile în lei, astfel că orice scumpire a monedei europene va atrage după sine o creştere a ratei lunare. Pentru clasamentul de mai jos, am luat în calcul un avans de 25% din preţul locuinţei. Aşadar, pentru o locuinţă de 60.000 de euro, avansul va fi de 15.000 de euro, iar creditul va fi de 45.000 de euro. Simularea s-a făcut pentru o perioadă de creditare de 30 de ani. 

1. Piraeus Bank. Casa Acum

Creditul „Casa Acum“ de la Piraeus Bank are o dobândă formată din indicele EURIBOR la 3 luni plus o marjă de 5,3%, iar DAE ajunge la 5,92% pe an. Pentru clienţii cu venituri în euro, dobânda este formată din EURIBOR la 3 luni plus 5,2%. Rata lunară va fi de 251,3 euro, iar suma totală de rambursat – de 93.648 de euro. Comisionul la acordare este de 900 de euro, iar costul cu asigurările va fi în primul an de 76,5 euro, potrivit Conso.ro. Solicitantul trebuie să aibă un venit minim de 2.952 de lei, iar vârsta – de cel puţin 22 de ani. 

2. Banca Romnească. Creditul pentru casă

Creditul pentru casă de la Banca Românească are o dobândă alcătuită din indicele EURIBOR la 3 luni plus o marjă de 5,75%, DAE fiind de 6,33% pe an. Rata lunară este de 265 de euro (), iar suma totală de rambursat – de 98.179 de euro. Comisionul la acordare este de 500 de euro, iar costul cu asigurările – de 76,5 euro, potrivit Conso.ro. Solicitantul trebuie să aibă cel puţin 22 de ani, iar venitul minim să fie de 3.100 de lei. Banca acordă o perioadă de graţie de până la şase luni. 

3. Intesa Sanpaolo Bank. Creditul pentru investiţii imobiliare

Intesa Sanpaolo Bank acordă creditul pentru investiţii imobiliare cu o dobândă variabilă alcătuită din indicele EURIBOR la 3 luni plus o marjă de 6,1%, DAE fiind de 6,61% pe an. Rata lunară se ridică la 274,3 euro (), iar suma totală de rambursat – la 101.232 de euro. Comisionul la acordarea creditului este de 200 de euro, iar costul cu asigurările se va ridica în primul an la 76,5 euro, potrivit estimărilor Conso.ro. Solicitantul trebuie să aibă peste 18 ani, iar venitul minim al acestuia trebuie să fie de 3.200 de lei. 

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite