Ce se întâmplă cu creditele bancare după actualizarea din luna iulie. Împrumuturile la care cresc dobânzile
0După actualizarea din luna iulie 2025, în funcție de credit (cu indexare IRCC sau ROBOR), o parte dintre clienţii băncilor vor resimţi mai accentuat decât alţii creşterea ratelor lunare.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) va rămâne la același nivel în urma actualizării din iulie. În schimb, creditele bazate pe ROBOR vor deveni mai costisitoare, deoarece media dobânzilor la 3 și 6 luni continuă să crească pentru al treilea trimestru consecutiv.
IRCC a coborât ușor de la 5,66% la 5,55% în aprilie și va rămâne la această valoare și după 1 iulie, conform calculelor Profit.ro. Aceasta înseamnă că debitorii cu împrumuturi indexate la IRCC nu vor resimți schimbări în ratele lor până în toamnă.
Pe de altă parte, cei cu credite legate de ROBOR la 3 luni vor avea de suportat o creștere a costurilor. Media ROBOR pentru primul trimestru din 2025, care va fi aplicată în al doilea trimestru, a urcat de la 5,7% la 5,93%, marcând a treia lună consecutivă de majorare.
Creditele în lei contractate înainte de 2019 sunt, în general, legate de ROBOR, dacă debitorii nu au solicitat conversia la IRCC, iar băncile au ajustat în sus valoarea ROBOR, din cauza incertitudinilor politice și riscului unei inflații ridicate. Se observă însă că, în timp ce ROBOR overnight se menține la 5,6%, dobânzile pentru scadențe mai lungi au crescut.
Analiștii anticipează că Banca Națională a României ar putea reduce dobânda-cheie începând din vară, după alegerile prezidențiale și posibile noi măsuri fiscale. Estimările indică o scădere a ratei cheie la 5,75-6% în acest an, de la nivelul actual de 6,5%.
Dacă se va întâmpla acest lucru, cei care au contractat credite actualizate cu IRCC ar putea vedea primele efecte asupra ratelor la începutul anului viitor, iar cei cu credite bazate pe ROBOR ar putea beneficia de o ușoară relaxare a costurilor în ultimul trimestru din 2025.
Totuși, este important de menționat că băncile nu aplică un sistem unitar pentru actualizarea valorilor ROBOR, unele utilizând o medie a cotațiilor, în timp ce altele iau în calcul valoarea de la o anumită dată.