Ce probleme pot întâmpina prosumatorii care vor să crească producţia de energie regenerabilă
0Asociaţia prosumatorilor a trecut marţi în revistă câteva probleme pe care le pot întâmpina prosumatorii care vor să crească energia regenerabilă produse de sistemele fotovoltaice.
Potrivit Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România (APCE), investiţia într-un sistem fotovoltaic reprezintă o decizie pe termen lung în ecuaţia consumatorului, producătorului de energie şi a imobilului. În acest context, un sistem de bună calitate, instalat corect, funcţionează eficient timp îndelungat, cu o degradare minimă a panourilor fotovoltaice în fiecare an. Practic, după 25 de ani, un astfel de sistem ar trebui să furnizeze energie cu o reducere de doar 20% faţă de prima zi.
„Extinderea sau mărirea sistemului fotovoltaic în timp poate fi adesea dificilă sau imposibilă, deoarece parametrii panourilor se modifică şi pot apărea probleme de "împerechere" a voltajelor şi dimensiunilor cu invertoarele deja montate. Chiar dacă în prezent consumul propriu al unei entităţi, fie ea gospodărie sau firmă, este mai mic decât producţia panourilor, acesta va creşte inevitabil în timp, odată cu trecerea la încălzire electrică, electromobilitate şi îmbunătăţirea confortului casnic, alături de alte variabile care vor interveni. Prin urmare, este important ca prosumatorii să ia în considerare toate aceste aspecte atunci când fac o investiţie iniţială într-un sistem fotovoltaic, pentru a se asigura că acesta va satisface nevoile lor pe termen lung şi va funcţiona eficient pe toată durata sa de viaţă", se menţionează în comunicat.
Reprezentantul APCE menţionează faptul că, în anul 2023, o serie de declaraţii din partea oficialilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a reprezentanţilor asociaţiilor de furnizori, producătorilor şi distribuitorilor de energie din România, atât în presă, cât şi în discursurile susţinute în cadrul congreselor şi întâlnirilor oficiale, "atacau cu vehemenţă aşa-numiţii "prosumatori obraznici"".
„Au fost vehiculate acuzaţii de la dorinţa acerbă a acestora de a 'monetiza' sistemele instalate şi maximizate, până la presupusa 'strangulare' a reţelelor şi, mai nou, pericolul dezechilibrărilor, culminând cu posibilitatea unui 'black-out' generat exclusiv de prosumatori care s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie. În spaţiul public au apărut statistici, conform cărora numărul prosumatorilor ar fi crescut de la câteva sute în 2019 la peste 120.000, în 2024. Specialiştii de la Transelectrica se confruntă acum cu stresul de a face faţă la locul de muncă, iar ANRE, cu generozitate, a acceptat majorarea tarifului de transport cu doar 40%. Toate acestea, ca urmare a noii mentalităţi şi a lăcomiei prosumatorilor care şi-au instalat sisteme maximale, fără să ia în considerare perturbarea unui sistem care 'funcţiona perfect' şi care refuză să se adapteze şi să se eficientizeze", notează Asociaţia.
Datele prezentate, la jumătatea lunii martie, de către Viorel Alicuş, director în cadrul ANRE, arătau că, în România, există peste 120.000 de prosumatori cu capacităţi instalate, care se îndreaptă spre 2.000 de Megawaţi.
Nimeni nu poate prezice necesarul energetic
Nimeni nu poate prezice necesarul energetic al unui prosumator şi nu este o ruşine să-ţi maximizezi sistemul, având în vedere nevoile energetice viitoare şi planificând în perspectivă, a declarat preşedintele APCE, Dan Pîrşan.
]Nimeni nu poate prezice necesarul energetic al unui prosumator, nimeni nu ar trebui să condiţioneze, în afara ATR-ului (Avizul Tehnic de Racordare, n.r.), instalarea etapizată a unui sistem fotovoltaic, şi nu este o 'ruşine' să îţi maximizezi sistemul, având în vedere nevoile energetice viitoare şi planificând în perspectivă. Lucrurile nu pot retrograda şi tehnologia în continuă dezvoltare nu poate fi stopată la graniţele ţării. Este pentru prima dată în istoria omenirii când o entitate sau o firmă îşi poate produce energia necesară zilnic cu o tehnologie din ce în ce mai accesibilă, mai fiabilă şi disponibilă chiar şi în magazinele de bricolaj. Aş îndrăzni să spun că apariţia tehnologiei fotovoltaică este comparabilă cu apariţia motorului cu abur în secolul al XVIII-lea şi cu consecinţele aduse de aceasta. Teama de schimbare şi rezistenţă la reformarea unui sistem energetic, în lipsa unei viziuni adecvate din partea celor care deţin controlul, au condus la absenţa totală, în prezent, a unei infrastructuri de stocare pe baterii în România", susţine Pîrşan