CE: Guvernul a adoptat măsuri importante, dar progresul general în politica fiscală este insuficient
0Comisia Europeană transmite că Guvernul a adoptat măsuri importante în anumite sectoare, iar situaţia macroeconomică este puternică, dar progresul general în aplicarea politicilor agreate în comun nu a fost suficient, lucru care nu a permis încheierea unui acord cu autorităţile române, transmite Mediafax.
Reprezentanţii Direcţiei Generale pentru Afaceri Economice şi Financiare din cadrul Comisiei Europene au explicat de ce nu s-a ajuns la o înţelegere cu Guvernul român pe parcursul discuţiilor avute în perioada 16-26 iunie. „Privind în perspectivă, realizările din program ar trebui păstrate, constituind baza pentru o continuă creştere puternică şi echilibrată şi noi locuri de muncă. Politicile fiscale şi completarea reformelor structurale începute în cadrul programului vor fi deosebit de importante în acest sens”.
După ce reprezentanţii Guvernului nu s-au înteles cu cei ai Comisiei Europene cu privire la modificările aduseCodului Fiscal, oficialii Fondului Monetar Internaţional nu vor mai veni în iulie la Bucureşti. „Au fost discuţii între CE, ceilalţi colegi miniştri pe fiecare subiect pe care îl au în gestiune. Au fost discuţii fructuoase. Asupra unui singur punct de pe agendă încă nu ne-am înţeles şi asupra căruia nu este un acord - Codul Fiscal”, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Codul Fiscal aprobat de Parlament prevede printre altele reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea „taxei pe stâlp” şi a supraaccizei la carburanţi, scăderea impozitului pe dividende, majorarea plafonului de deductibilitate pentru asigurările private de sănătate, şi dă posibilitatea primăriilor să majoreze cu 50% nivelul taxelor locale, în timp ce impozitul pe terenurile nelucrate poate creşte cu 500%. Din proiectul iniţial au fost eliminate scăderile cotei unice de impozitare şi CAS, propuse iniţial pentru 2019, respectiv 2018.
Deşi autorităţile din România au informat recent autorităţile de la Bruxelles că deficitul din perioada 2016-2018 va fi de până la 1,2% din PIB, Teodorovici a afirmat că România şi-a asumat o deviere temporară de la ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generată de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, şi impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei.
Ministrul a arătat însă, miercuri, că nivelul estimat în prezent al deficitului de anul viitor se ridică la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a cărui depăşire declanşează procedura de deficit excesiv, dar a asigurat că vor fi făcute eforturi pentru a nu fi înregistrată o astfel de depăşire, ci, din contră, ca deficitul să scadă spre 2,5%.
Pe de altă parte, FMI consideră că aprobarea Codului Fiscal va crea un deficit fiscal semnificativ, pentru care va fi foarte important, dar şi foarte dificil de găsit măsuri compensatorii. „Apreciem că pachetul de taxe aşa cum a fost aprobat de Guvern ar crea un deficit fiscal semnificativ faţă de obiectivele fiscale guvernamentale. Găsirea măsurilor compensatorii pentru acoperirea acestui deficit este foarte importantă, dar şi foarte dificilă”, a declarat reprezentantul rezident în România, Guillermo Tolosa, într-o declaraţie transmisă marţi.
Tolosa declarase la începutul lunii că Fondul recomandă Guvernului să ajusteze măsurile de relaxare fiscală din proiectul Codului Fiscal, întrucât tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu va fi suficientă să acopere golul generat la buget începând de anul viitor. Instituţiile internaţionale nu cred în creşterea automată a veniturilor din tăierea taxelor şi aşteaptă soluţii pentru acoperirea golurilor.