Preşedintele BCE: Stagflaţia nu este în prezent scenariul nostru de referinţă. Actuala situaţie nu poate fi comparată cu cea din 1970

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Stagflaţia nu este cea mai mai probabilă consecinţă pentru zona euro, chiar dacă războiul din Ucraina încetineşte creşterea şi accelerează inflaţia, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, într-un interviu acordat publicaţiei slovene Delo, transmite Bloomberg.

„Stagflaţia nu este în prezent scenariul nostru de referinţă. Deşi incertitudinile extraordinar de ridicate ar putea provoca o încetinire a creşterii economice, însoţită de o inflaţie ridicată, actuala situaţie nu poate fi comparată cu cea din 1970.", a afirmat şeful BCE, informează Agerpres.

Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7,5% în aprilie, de la 7,4% în martie. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.

Băncile centrale sunt sub presiune după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la majorarea preţurilor, afectând încrederea consumatorilor şi a companiilor. Oficialii BCE sunt decişi să meargă mai departe cu procesul de normalizare a politicii monetare.

Economiştii se aşteaptă la cel puţin două majorări de dobândă în acest an, iar unii susţin că este posibilă chiar o a treia majorare, însă toate acestea depind de modul cum vor reacţiona pieţele la deciziile BCE. Pieţele au început deja să ia în calcul o majorare a costului creditului cu 85 de puncte de bază în acest an, ceea ce ar însemna mai mult de trei majorări de câte 25 de puncte de bază fiecare, ceea ce ar permite ca dobânda la depozite, care în prezent este la minus 0,5%, să revină în teritoriu pozitiv pentru prima dată după 2014.

Vineri, Joachim Nagel, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), a apreciat că oficialii nu ar trebui să aştepte prea mult decizia de majorare a dobânzilor, în timp ce Francois Villeroy de Galhau, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a declarat că dobânda la depozite ar putea reveni în teritoriu pozitiv anul acesta.

Preşedintele BCE a reiterat că pe baza datelor pe care le are la dispoziţie, achiziţiile nete de active ar urma să se încheie „la începutul trimestrului trei din 2022".

Întrebată de ratele dobânzilor, Lagarde a răspuns că oficialii „păstrează toate opţiunile deschise" şi progresează gradual cu acest proces. 

Potrivit datelor transmise de ziuanews.ro, pe fondul războiului, economiştii sunt forţaţi să abandoneze optimismul privind o revenire din pandemie şi au început să facă o paralelă între situaţia economică a anilor 1970 şi ceea ce se întâmplă în prezent.

Pe scurt, acum 50 de ani, SUA trimite echipament militar Israelului pentru a rezista conflictului declanşat de o parte importantă a ţărilor arabe împotriva sa. Ca răspuns OPEC lansează un embargo ce avea să creeze una dintre cele mai importante crize petroliere din istorie, lovind în plin SUA. Embargoul a creat un efect în lanţ şi a dus la o perioadă dificilă din punct de vedere economic. Anii 70 s-au caracterizat printr-o inflaţie de două cifre şi blocarea creşterii economice a naţiunilor din întreaga lume, fenomen cunoscut în prezent ca stagflaţie.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite