Şeful Băncii Mondiale: Lumea actuală se descurcă destul de bine în ceea ce priveşte sistemul financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Şeful Băncii Mondiale, David Malpas, consideră că „lumea actuală se descurcă destul de bine în ceea ce priveşte sistemul financiar existent”.

Comunitatea internaţională nu intră în prezent în era abandonării dolarului american şi a formării unui nou sistem financiar similar cu Bretton Woods. Această opinie a fost exprimată marţi de preşedintele Băncii Mondiale (BM), David Malpas, vorbind la Şcoala de Economie din Varşovia. El a fost întrebat dacă se apropie o nouă perioadă, asemănătoare trecerii la sistemul Bretton Woods, în legătură cu „posibila prăbuşire a ordinii mondiale actuale” şi cu intenţiile Chinei de a „răsturna dolarul”.

„Amintiţi-vă cum era lumea când au avut loc discuţiile de la Bretton Woods în 1944: întreaga lume era în război în acel moment, oamenii s-au gândit la perspective şi au spus că ar trebui să existe un proces şi un set de instituţii care să poată participa la reconstrucţie. „Cred că nu ne aflăm deloc în acel stadiu. Nu există sentimentul că lumea este pierdută. Există un sentiment de unitate a unei mari părţi a lumii într-o singură întreprindere - încheierea războiului din Ucraina. Şi, prin urmare, nu văd că suntem în stadiul lumii post-dolar”, a răspuns preşedintele BM.

Potrivit acestuia, „lumea actuală funcţionează destul de bine în ceea ce priveşte sistemul financiar”. Malpas a evidenţiat printre problemele urgente nivelul ridicat de îndatorare al ţărilor sărace.

În vara anului 1944, la iniţiativa Statelor Unite, a fost convocată Conferinţa Monetară şi Financiară a Naţiunilor Unite. A avut loc în perioada 1-22 iulie la Bretton Woods (statul american New Hampshire) cu participarea a 730 de delegaţi din 44 de state (inclusiv URSS). A rezultat în semnarea unor acorduri privind principiile formării cursurilor de schimb valutar şi crearea unor astfel de instituţii financiare precum Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

Sistemul Bretton Woods a păstrat statutul de mijloc internaţional de plată şi unitate de cont pentru aur şi a introdus două valute de rezervă - dolarul american şi lira sterlină. Cu toate acestea, de fapt, dolarul a devenit principala monedă de rezervă mondială, ceea ce s-a explicat prin stabilitatea sa. Drept urmare, dolarul, ca monedă convertibilă în aur, a devenit mijlocul de bază al decontărilor internaţionale, al intervenţiilor valutare şi al activelor de rezervă. Pe 15 august 1971, preşedintele american Richard Nixon a anunţat interzicerea conversiei dolarului în aur. Această mişcare a oprit efectiv sistemul monetar de la Bretton Woods.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite