INFOGRAFIE O sută de ani de la primul zbor comercial din lume

INFOGRAFIE O sută de ani de la primul zbor comercial din lume

Primul pasager din istoria aviaţiei a plătit 400 de dolari pentru călătorie, echivalentul a 9.323 dolari din ziua de azi  FOTO WSJ

Cine credea acum un secol că invenţia fraţilor Wright şi a lui Traian Vuia urma să se transforme într-o industrie de sute de miliarde de euro? Şi cine îşi mai poate imagina acum viaţa fără transport aerian? Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la primul zbor comercial efectuat vreodată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acesta a avut loc la 1 ianuarie 1914, în Statele Unite ale Americii, între oraşele St. Petersburg şi Tampa, iar pionierii zborului au folosit un hidroavion cu motor zgomotos de 75 de cai-putere şi şase cilindri. Avea la bord un pilot şi un singur pasager, care a stat pe o băncuţă de lemn tot timpul călătoriei. Adică 23 de minute. Pasagerul era un fost primar, care a plătit 400 de dolari pentru drum, ceea ce însemană 9.323 de dolari în preţuri actuale, potrivit „Wall Street Journal“.
 
Henry Ford şi-a lăsat şi el amprenta asupra aviaţiei, construind primul avion în serie, la fel cum a făcut şi cu primul automobil în industria auto. Însă cel mai mare progres a fost adus de cel de-Al Doilea Război Mondial, când s-au dezvoltat puternic sistemele radar, comunicaţiile, navigarea şi performanţele avioanelor. Mai întâi în luptă, dar apoi au fost transbordate şi în zona civilă. 
 
Concorde, un etalon al luxului
 
Avionul Concorde, dezvoltat în anii ‘60, este şi acum un simbol al luxului, alături de mai noul Airbus A380, un gigant care poate transporta 850 de persoane. Tehnologia nu stă pe loc şi în viitor vom vedea modele tot mai economice la consumul de carburanţi, dar şi cu un design tot mai îndrăzneţ.
 
Mai puteţi citi:
 
O femeie a intrat în travaliu în timpul unui zbor Wizz Air de la Valencia (Spania) la Bucureşti şi a născut un băiat, miercuri dimineaţă, la bordul avionului, imediat după aterizarea în capitala României, potrivit AFP.
 
Pentru călătorii superstiţioşi, astăzi a fost o zi grea. Mai ales pentru cei care s-au îmbarcat în zborul cu destinaţia Helsinki, aflat sub numărul considerat demonic în cultura populară, într-o zi sub semnul ghinionului şi către destinaţia cu o abreviere neortodoxă.
 
Taxa de securitate impusă pasagerilor aerieni în SUA va creşte de la 2,5 la 5,60 de dolari pe zbor, potrivit unei clauze a acordului bugetar discutat marţi în Congres, care a provocat consternare în rândul companiilor aeriene americane.
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: