Engie: Oprirea importurilor de energie din Rusia ar puea afecta aprovizionarea Europei pentru următoarea iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

Directorul general al Engie, Catherine MacGregor, a avertizat, luni, că orice decizie de a opri importurile de energie din Rusia, ca represalii pentru invadarea Ucrainei, va afecta aprovizionarea Europei în următoarea iarnă, transmite Reuters.

„Iarna se apropie de sfârşit. Problema reală va fi în următoarea iarnă deoarece noi ne refacem stocurile în timpul verii", a declarat MacGregor la postul de radio France Inter, informează Agerpres.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Washingtonul şi aliaţii europeni discută un posibil embargou asupra importurilor de petrol rusesc, în ideea de a înăspri sancţiunile economice impuse Moscovei. 

Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, s-a pronunţat împotriva interzicerii importurilor de gaze, petrol şi cărbune din Rusia în cadrul noilor sancţiuni legate de invazia Ucrainei. 

Germania este mai dependentă de importurile de gaze naturale din Rusia decât multe alte state vecine. Astfel, aurorităţile au luat noi măsuri pentru reducerea dependenţei de gazele ruseşti, prezentând un plan ce vizează construirea unui terminal pentru importul de gaze naturale lichefiate (LNG), transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, banca germană de stat KfW a semnat un memorandum de înţelegere cu principalul producător de energie al ţării, RWE, şi operatorul olandez de reţea, Gasunie, pentru construirea unui terminal în oraşul port Brunsbuettel. „Acesta va avea o capacitate anuală de opt miliarde metri cubi şi va fi realizat cât mai curând posibil.”, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute Ministerul german al Economiei.

Decizia vine la o săptămână după ce cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania îşi va pune în practică planurile care vizează construirea a două noi terminale pentru gaze naturale lichefiate (LNG) şi, de asemenea, îşi va majora rezervele de gaze naturale pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti.

Autorităţile nu au dat informaţii privind necesarul de investiţii, dar estimările anterioare vizau o sumă de 450 milioane de euro pentru terminalul din Brunsbuettel.

Preţul gazelor naturale a atins luni dimineaţa un nou maxim istoric pe piaţa europeană, în timp ce cotaţia barilului de ţiţei a trecut de 139 de dolari la bursa de la Londra.

La hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile au crescut luni cu 79% până la un nou record de 345 de euro pentru un Megawatt-oră. 

Avansul de luni reprezintă o continuare a unei tendinţe de apreciere care a făcut ca preţurile să se dubleze pe parcursul săptămânii trecute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia şi sancţiunile internaţionale care vizează această ţară au dat peste cap pieţele de materii prime din toată lumea. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite