Criză de personal în restaurantele din Marea Britanie. Brexitul şi trei carantine au alungat angajaţii

Criză de personal în restaurantele din Marea Britanie. Brexitul şi trei carantine au alungat angajaţii

Foto: Mediafax

Restaurantele şi barurile din Marea Britanie pot relua servitul mesei la interior începând de luni, după o pauză de cinci luni, însă multe dintre ele au probleme în a găsi suficient personal după ce Brexitul şi trei carantine în decurs de un an au alungat muncitorii din această industrie, transmite Bloomberg.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit sursei citate, aceasta este o problemă serioasă pentru economia britanică şi una care ar putea amâna revenirea după cea mai gravă recesiune din ultimele decenii sau care ar putea declanşa presiuni inflaţioniste care încep deja să îi îngrijoreze pe investitori. 
 
Acest trend a început deja să afecteze SUA, determinând lanţuri mari de restaurante, precum McDonald’s Corp şi Chipolte Mexican Grill Inc. să majoreze salariile pentru angajaţii lor, informează Agerpres.
 
În Marea Britanie, firmele din domeniul ospitalităţii se numără printre cele mai grav lovite de restricţiile care au dus la închiderea localurilor şi au obligat angajaţii lor să recurgă la programele guvernamentale de subvenţionare a salariilor. 
 
În pofida ajutorului guvernamental, industria a pierdut 330.000 de angajaţi în perioada pandemiei, susţine Kate Nicholls, directorul grupului de lobby UKHospitality. Aproximativ 20% din totalul restaurantelor şi 10% din cel al hotelurilor s-au închis definitiv, iar mulţi angajaţi se vor confrunta cu programe de lucru prelungite, salarii reduse şi căutarea de lucru în alt sector.
 
„Pur şi simplu nu mai există angajaţi cu experienţă”, spune David Moore, patronul restaurantului Pied a Terre, cel mai vechi restaurant londonez din catalogul Michelin. Potrivit lui Moore, industria se confruntă cu un „deficit uriaş şi foarte serios de mână de lucru calificată”.
 
Thomas Faulkner, un fost chef care acum se ocupă de recrutarea de noi angajaţi pentru acest post, spune că există un „deficit important” de personal dispus să lucreze o perioadă mai mare de timp în acelaşi loc dacă restaurantele nu oferă stimulente mai mari.
 
În general, munca de chef nu este una sănătoasă„, spune Faulkner. „Cu această pandemie, oamenii au plecat spre alte poziţii după ce şi-au dat seama că pot câştiga aceiaşi bani sau chiar mai mult făcând livrări pentru Amazon sau Ocado. Este o experienţă mult mai plăcută, iar programul de lucru este mai redus”, spune fostul chef.
 
Ieşirea din UE a Marii Britanii a însemnat pierderea unui uriaş rezervor de mână de lucru. Peste 50.000 de emigranţi au plecat din Marea Britanie în al doilea semestru al anului trecut, potrivit unor estimări guvernamentale, iar analiştii se aşteaptă la un număr şi mai mare în acest an. Înainte de Brexit până la un sfert din personalul din industria ospitalităţii din Marea Britanie, şi 38% în cazul firmelor din Londra, era compusă din cetăţeni din UE, estimează firma de consultanţă KPMG. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările