Cel mai mare producător de carne din lume plăteşte hackerilor o răscumpărare de 11 milioane de dolari, după un atac cibernetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

JBS, cel mai mare procesator de carne din lume, a plătit hackerilor o răscumpărare în bitcoin, echivalentă cu 11 milioane de dolari (7,8 milioane de lire sterline) după ce un atac cibernetic a afectat o mare parte din operaţiunile sale din SUA, Australia şi Canada, transmite The Guardian.

Potrivit sursei citate, în timp ce majoritatea operaţiunilor sale au fost restabilite, compania cu sediul în Brazilia a

spus că speră că plata va elimina orice complicaţii suplimentare, inclusiv furtul de date.

La începutul acestei luni, grupul brazilian JBS SA, cel mai mare furnizor mondial de carne, a informat că a fost nevoit să îşi închidă facilităţile de procesare din SUA ca urmare a unui atac organizat al piraţilor cibernetici asupra unora dintre serverele sale. Gigantul care furnizează mai mult de o cincime din toată carnea de vită din SUA, ar fi efectuat plata în bitcoin.

„Aceasta a fost o decizie foarte dificilă de luat pentru compania noastră şi pentru mine personal. Cu toate acestea, am considerat că trebuie luată această decizie pentru a preveni orice riscuri potenţiale la adresa clienţilor noştri", a spus Andre Nogueira, cu privire la decizia JBS de a plăti răscumpărarea piraţilor informatici.

Producătorul de carne a fost forţat să oprească toate sacrificările de bovine la fabricile sale din SUA pentru o zi săptămâna trecută, într-o mişcare care a ameninţat că va perturba lanţurile de aprovizionare cu alimente şi va duce la o inflaţie suplimentară a preţurilor la alimente în SUA, unde lipsa forţei de muncă, cererea mare şi întreruperile legate de Covid şi-au lăsat amprenta.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, în spatele atacului cibernetic de la JBS s-ar afla un grup de hackeri ruşi cunoscut sub denumirea de REvil (Ransomware Evil; de asemenea cunoscut şi ca Sodinokibi).

Acest atac a venit la o lună după ce compania americană Colonial Pipeline, care deţine cea mai importantă reţea de conducte petroliere din SUA, a fost vizată şi ea de un atac cibernetic care a afectat livrările de carburanţi timp de mai multe zile în zona de sud-est a SUA.

Colonial Pipeline a recunoscut că a plătit o răscumpărare de 4,4 milioane de dolari, sau 75 de bitcoini, atacatorilor cibernetici. Cu toate acestea, autorităţile americane au anunţat ulterior că au recuperat 2,3 milioane de dolari din răscumpărarea plătită unor hackeri de către grupul Colonial Pipeline.

„Departamentul Justiţiei a localizat şi a recuperat majoritatea răscumpărării pe care Colonial a plătit-o DarkSide luna trecută", a declarat luni procurorul general adjunct al SUA, Lisa Monaco, într-o conferinţă de presă, referindu-se la reţeaua criminală acuzată că se află la originea acestei operaţiuni de extorcare.

La rândul său, directorul FBI Christopher Wray a declarat pentru Wall Street Journal că agenţia investighează circa 100 de tipuri diferite de atacuri ransomware, din care multe pot fi urmărite până la actori din Rusia. Fiecare dintre cele 100 de variante de software maliţios este responsabilă pentru numeroase atacuri de tip ransomware, a declarat Christopher Wray pentru ziarul citat.

Prin atacurile de tip ransomware datele victimelor sunt criptate. De obicei hackerii oferă victimei atacului o cheie de criptare, în schimbul unor plăţi în criptomonedă care pot fi de sute de mii sau chiar de milioane de dolari. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite