Brexitul şi istoria. Costin Borc: Ne întoarcem la o Europă pre-1815. Cursa populismului va duce inevitabil la sfârşitul idealului european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul Costin Borc sugerează că Scoţia se va separa de Marea Britanie   FOTO Eduard Enea
Vicepremierul Costin Borc sugerează că Scoţia se va separa de Marea Britanie   FOTO Eduard Enea

Vicepremierul Costin Borc a comentat vineri, pe pagina sa de pe Facebook, rezultatul referendumului din Marea Britanie, afirmând că Europa se întoarce la situaţia de dinaninte de 1815, când congresul de la Viena a pus capăt unităţii europene impuse cu forţa de armatele napoleoniene, şi a avertizat că populismul, care a stat la baza rezultatului votului, va duce „inevitabil“ la sfârşitul idealului european.

Oficialul a mărturisit că rezultatul referendumului din Marea Britanie îi aminteşte de alegerile din Polonia din 4 iunie 1989, care au marcat debutul revoluţiilor din 1989. 

„Suntem oare în faţa unui moment de o importanţă similară?“, se întreabă Borc.

„O dimineaţă ca niciuna din ultimii 26 de ani. Ne întoarcem încet-încet la o Europă pre-1815 şi la o Mare Britanie pre-1707“, a scris vicepremierul.

În 1815 a avut loc congresul de la Viena, care a pus capăt unei Europe dominate de Franţa, perioadă considerată de mulţi istorici un prim moment de unitate europeană, realizată cu forţa armatelor napoleoniene.

În urma Congresului de la Viena, marile puteri victorioase - Marea Britanie, Imperiul Habsburgic şi Imperiul Ţarist, au restabilit în întreaga Europă vechile regimuri absolutiste, spun istoricii.

Separarea Scoţiei

În ceea ce priveşte anul 1707 la care se referă vicepremierul, acesta a marcat uniunea Angliei şi Scoţiei în acelaşi stat. La 1 mai 1707 a luat naştere Marea Britanie prin fuziunea Regatului Angliei cu Scoţia.

La referendumul de joi, cetăţenii din Anglia au votat în favoarea ieşirii din UE, în timp ce în Scoţia votul a fost covârşitor pentru rămânerea în cadrul Uniunii Europene.

Costin Borc se întreabă dacă politicieni români se vor ridica la înălţimea momentului. „Va şti si va fi în stare clasa politică românească să se extragă din cursa populismului, care va duce inevitabil la sfârşitul idealului european, şi să îşi asume rolul pe care ţara şi istoria i-l cere?“, a mai scris Borc. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite