Borza despre deficitul comercial: Avem un record istoric ruşinos. Multe produse de import puteau fi fabricate în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
borza

Avem un deficit comercial ruşinos pentru că importăm inclusiv produse care pot fi fabricate în ţară şi că astfel creştem economiile altor ţări, a spus av. Remus Borza. Analistul a criticat şi amânarea succesivă a ordonanţei care impune folosirea caselor de marcat cu jurnal electronic arătând că sunt anumite interese faţă de protejarea unor firme cu imunitate fiscală.

România a făcut importuri de 75 miliarde de euro, raportat la exporturi de 63,5 miliarde de euro, ceea ce a creat un deficit comercial record, de 12,5 miliarde euro, a spus av. Remus Borza, într-un interviu acordat Nova Tv. „Din păcate avem un record istoric al deficitului de cont curent de 12,5 miliarde de euro. Sunt câteva poziţii alarmante sau chiar ruşinoase pe sectoare unde am putea face faţă şi la intern şi vorbesc despre importurile de carne, lactate, cereale, patiserie, fruncte şi legume”, a afirmat analistul.

Acesta a explicat că, până acum deficitul a fost ţinut în frău sacrificând investiţiile. „Am ţinut în frâu deficitele sacrificând investiţiile. Anul acesta s-au făcut investiţii de doar 12,1 miliarde lei la 9 luni, ceea ce înseamnă că până la sfârşitul anului vom face investiţii la mai puţin de jumătate din cât ne-am planificat. Ori, o creştere sustenabilă se face pe investiţii, nu pe consum. O creştere economică bazată pe consum nu e sănătoasă. Este foarte grav. Plus că, la noi, o mare parte din banii cheltuiţi s-au dus pe produse din import, care se duc în economiile altor ţări, pentru alte locuri de muncă”, a explicat Borza.

Casele de marcat electronice ar deranja interesele unor firme cu imunitate fiscală

Analistul a criticat şi amânarea succesivă a ordonanţei care impune folosirea caselor de marcat cu jurnal electronic arătând că sunt anumite interese faţă de protejarea unor firme cu imunitate fiscală.

„România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor bugetare din UE. O mai bună colectare s-ar putea face dacă s-ar aplica Ordonanţa 91/2014 – care trebuia să intre în vigoare în 2015 şi a tot fost amânată. De fapt această ordonanţă, care obligă toate firmele să-şi pună case de marcat electronice conectate la site-ul ANAF ar fost dată în 2009. Şi iată că, acum după 9 ani de la prima formă, aceasta tot nu e aplicată. Se tot amână pentru că sunt firme cu imunitate fiscală şi dacă se aplică introducerea obligatorie a caselor de marcat cu urnal electronic, statul va ţti exact ce afaceri rulează acestea şi care sunt obligaţiile de plată. Iar aceste firme nu se mai pot optimiza”, a adăugat Borza.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite