BCR vrea să iasă din Asiban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CEC ar putea rămâne singurul acţionar care va putea beneficia de dreptul de preempţiune pentru a achiziţiona pachetele de acţiuni ale BRD, Banca Transilvania şi BCR După BRD-Groupe

CEC ar putea rămâne singurul acţionar care va putea beneficia de dreptul de preempţiune pentru a achiziţiona pachetele de acţiuni ale BRD, Banca Transilvania şi BCR

După BRD-Groupe Societe Generale şi Banca Transilvania, Banca Comercială Română este cel de-al treilea acţionar important care şi-a anunţat deja intenţia de a vinde pachetul de acţiuni deţinut la compania de asigurări Asiban. CEC rămâne astfel singurul acţionar care nu şi-a anunţat planurile în privinţa participaţiei deţinute la asigurător.

Banca Comercială Română (BCR) ia în calcul serios posibilitatea de a vinde pachetul de acţiuni de 25% deţinut la unul din primii 10 jucători de pe piaţa asigurătorilor, Asiban. Potrivit preşedintelui executiv al BCR, Nicolae Dănilă, după ce ceilalţi acţionari BRD şi Banca Transivania şi-au anunţat intenţia de a ieşi din acţionariatul societăţii de asigurare, în prezent a venit şi rândul BCR de a lua decizia vânzării acţiunilor. "Acum analizăm la nivelul conducerii posibilitatea de a vinde pachetul de 25% de la Asiban. Cred că banca se va poziţiona pe partea vânzătorului, ceea ce va însemna că decizia va fi aceea de a vinde", a declarat, ieri, Nicolae Dănilă. Chiar şi fără deţinerile de la Asiban, BCR dispune de o cotă de piaţă semnificativă pe piaţa asigurărilor prin intermediul celor două două societăţi de asigurare din grupul bancar, BCR Asigurări de Viaţă şi BCR Asigurări. BCR, BRD, CEC şi Banca Transilvania deţin fiecare în parte o cotă egală de 25 % din pachetul total de acţiuni al Asiban.

Mingea, pasată în terenul CEC

Încă de la începutul lunii mai, atât Banca Transilvania, cât şi BRD-Groupe Societe Generale şi-au anunţat deja coacţionarii că vor să vândă participaţiile deţinute la Asiban, aceştia din urmă rămânând să dispună de dreptul de preempţiune în cazul deciziei achiziţionării pachetelor de acţiuni scoase la vânzare. Preşedintele CEC, Radu Gheţea, a confirmat ulterior că banca pe care o conduce a primit o solicitare din partea celor doi acţionari Asiban, acesta precizând că va analiza, împreună cu unicul acţionar al CEC, Ministerul Economiei şi Finanţelor, posibilitatea de a prelua aceste pachete de acţiuni, în urma eventualei achiziţii urmând să devină proprietarul asigurătorului.

În momentul de faţă, CEC nu controlează niciun asigurător, însă strategia de dezvoltare a instituţiei prevede ca obiectiv formarea unui grup financiar, prin intermediul căruia să acopere şi segmentul asigurărilor.

Practic, preluarea Asiban ar fi o oportunitate pentru banca deţinută de statul român, mai ales că poziţia asigurătorului nu este una de neglijat. Conform rezultatelor financiare, la sfârşitul anului trecut Asiban a încheiat exerciţiul financiar cu un profit brut de peste un milion de lei, comparativ cu anul 2005 când acesta s-a situat la 15,9 milioane de lei, volumul total al subscrierilor din prime de 451,1 milioane de lei crescând cu 31% faţă de anul precedent.

Acum analizăm la nivelul conducerii posibilitatea de a vinde pachetul de 25% de la Asiban
Nicolae Dănilă
preşedinte executiv al BCR

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite