BCE decide dacă va crește dobânda la un nivel record. Ce efecte ar putea asupra economiei

0
Publicat:

Banca Centrală Europeană decide joi dacă va majora dobânda cheie până la un nivel record, sperând că va diminua inflația, sau va lua o pauză în condițiile în care economia se deteriorează, scrie Reuters.

Sediul BCE cu sigla euro
BCE decide dacă va crește dobânda la un nivel record

Banca centrală pentru cele 20 de țări care împart moneda euro se confruntă cu o dilemă. Chiar și după nouă majorări consecutive ale ratelor dobânzilor, prețurile cresc cu peste două ori ținta de 2% și nu se așteaptă să încetinească la acest nivel pentru încă doi ani.

Dar costurile mai mari ale împrumuturilor în mare parte din lume și starea de rău economic a Chinei afectează creșterea economică, o recesiune în zona euro fiind acum o posibilitate distinctă.

Analiştii şi investitorii au înclinat spre o pauză a majorărilor ratelor dobânzilor BCE până când Reuters a anunţat marţi că banca centrală urmează să-şi ridice prognoza pentru inflaţie anul viitor la peste 3%, întărind argumentul pentru o creştere.

Factorii politici au considerat proiecția pentru 2024 ca fiind esențială pentru a determina dacă inflația, în prezent încă peste 5%, se îndrepta înapoi la țintă sau riscă să rămână blocată la un nivel mai înalt pentru prea mult timp.

Inflația este pur și simplu prea puternic pentru ca BCE să se oprească”, a spus economistul Danske Bank, Piet Haines Christiansen.

Majoritatea economiștilor care au participat la un sondaj Reuters din 5-7 septembrie s-au așteptat ca BCE să mențină dobânzile constante în această săptămână, dar odată cu schimbarea dispoziției, piețele monetare atribuie acum o șansă de 63% de creștere, estimată a fi ultima dintr-un ciclu care a început. în iulie 2022.

În schimb, piețele au tarifat pe deplin la rate neschimbate la reuniunea de săptămâna viitoare a Rezervei Federale din SUA (Fed), care a început să majoreze ratele mai devreme și s-a deplasat mai sus decât BCE.

O creștere de 25 de puncte de bază joi ar duce rata pe care BCE o plătește la depozitele bancare la 4,0%, cel mai ridicat nivel de la lansarea monedei euro în 1999.

Cu doar 14 luni în urmă, această rată a rămas la un nivel record de minus 0,5%, ceea ce înseamnă că băncile trebuiau să plătească pentru a-și parca numerarul în siguranță la banca centrală.

Noi prognoze

Susținătorii unei creșteri a dobânzii în această săptămână ar putea argumenta că este necesară o majorare deoarece inflația, inclusiv măsurile care elimină componentele volatile, rămâne prea ridicată, o creștere recentă a prețurilor la energie amenințând o nouă accelerare.

Dar ciclul de înăsprire rapidă - de două ori mai abrupt decât este prevăzut în mod normal de testele de stres ale BCE asupra sectorului bancar - și-a pus deja amprenta asupra economiei zonei euro.

Având în vedere că sectorul de producție, care de obicei are nevoie de mai mult capital pentru a funcționa, suferă deja din cauza costurilor mai mari ale împrumuturilor, împrumuturile acordate companiilor și gospodăriilor s-au prăbușit.

Serviciile au început acum să se lupte în urma unui scurt boom post-pandemic în turism.

Germania se confruntă cu o criză industrială

Cea mai mare economie a zonei euro, Germania, se confruntă cu o criză industrială și se îndreaptă către recesiune, potrivit mai multor prognoze.

Joi, se așteaptă, de asemenea, că BCE își va reduce previziunile de creștere pentru anul acesta și anul viitor, ceea ce a determinat unii economiști să susțină că ar trebui să se abțină de la creșterea ratelor în această lună.

În timp ce inflația de bază arată doar semne provizorii de relaxare, perspectivele de creștere s-au întunecat rapid, ceea ce implică mai puțină nevoie de înăsprire”, a spus economistul Natixis Dirk Schumacher.

Odată ce dobânzile sale se vor încheia, este probabil ca BCE să înceapă o dezbatere cu privire la eliminarea mai numerarului pe care l-a pompat în sistemul bancar prin diferite scheme de stimulare în ultimul deceniu, deși nu era așteptată nicio decizie în această privință săptămâna aceasta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite