Băsescu: „În viaţă trebui să faci două lucruri - să ai copii şi să ai pământ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu participă, joi, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor 2014 cu tema „Agricultura românească între subzistenţă şi performanţă” FOTO presidency.ro
Preşedintele Traian Băsescu participă, joi, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor 2014 cu tema „Agricultura românească între subzistenţă şi performanţă” FOTO presidency.ro

„Pământul este un bun cu care nu ne putem juca”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, joi dimineaţă, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor 2014 cu tema „Agricultura românească între subzistenţă şi performanţă”. Totodată, şeful statului a atras atenţia că, în opinia sa, „în viaţă trebuie să faci două lucruri - să ai copii şi să ai pământ”.

„Nu am venit numai în calitate de preşedinte pentru a plăti respectul care se cuvine activităţii agricultorilor, ci şi cu speranţa că atunci când îmi termin mandatul mă voi putea înscrie în asociaţie (LAPAR - Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, n.r.) pentru a beneficia de sprijinul dumneavoastră”, le-a spus Traian Băsescu celor prezenţi la conferinţă, declarându-se la rândul lui „un mic agricultor”.

În opinia şefului statului, „în viaţă trebuie să faci două lucruri: să ai copii şi să ai pământ”. Liderul de la Cotroceni a declarat că a ajuns la această concluzie după ce a fost etichetat drept „capul răutăţilor” ca urmare a cumpărării de către fiica sa cea mare, Ioana, a pământului din comuna Nana, judeţul Călăraşi.

Pământul este un bun cu care nu ne putem juca. Românii trebuie să înţeleagă importanţa consolidării suprafeţelor”, a adăugat Traian Băsescu. „Când privim la rentabilitatea agriculturii, la productivitate, nu putem să nu observăm că nu putem sta în competiţie când jumătate din terenul agricol se află în ferme de subzistenţă”, a mai afirmat liderul de la Cotroceni. 

     

Totodată, Traian Băsescu a spus că pe site-ul Preşedinţiei s-a publicat cadrul naţional strategic pentru dezvoltarea din agricultură, iar ceea ce se propune, în linii mari, este finanţat prin resursă financiară europeană, dar trebuie să vină şi Guvernul cu contribuţia lui.

Potrivit şefului statului, această strategie a fost construită pe două axe: una pe verticală - ce presupune ca, din tarlaua agricultorului, produsele să ajungă la procesare şi, ulterior, pe piaţă, şi una pe orizontală - ce implică vânzarea terenurilor „într-o anumită logică şi în interes naţional”.

    

El a vorbit şi despre prioritatea irigaţiilor. „Irigaţii nu vom avea pe suprafeţe mari (..) nici în doi, cinci poate nici în zece ani. Sunt costuri foarte mari, dacă ţinem cont de irigaţiile inteligente, cu costuri minime”, a mai spus Băsescu. 

„Şi la mine, în jurul pământului, duce canalul de irigaţii, dar e secat de câţiva ani nu s-a adus apă în canal, pentru că este foarte scump”, a comentat Traian Băsescu, care a înaintat şi o soluţie: „Trebuie să ne uităm încă o dată la ceea ce ne-a dat Dumnezeu, pe lângă finalizarea canalului Siret-Bărăgan şi Bucureşti-Olteniţa, care au fost destinate să rezolve problematica de irigaţii, nu doar de transport”.

Traian Băsescu a povestit că s-a întâlnit în Arad cu un fermier care avea o livadă de piersici şi care a rezolvat problema irigării terenului cu un bazin colector, care aduna apa de ploaie. „Omul, prin gravitaţie, îşi uda grădina. Oameni buni, uitaţi-vă ce ploi avem acum, în unele judeţe. Dacă am declanşa o politică de colectare a apei care ne vine din ploi, din tornade, din ştiu eu ce mai vine, pur şi simplu putem iriga suprafeţele agricole prin gravitaţie, fără să mai utilizăm marile pompe de irigaţii cu consumuri extraordinar de mari”, a spus Băsescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite