Modelul Teodorovici: birocraţie-mamut pentru un bacşiş la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiscalizarea bacşişului rămâne o problemă în anumite sectoare, cum ar fi livrarea de bunuri şi prestarea de servicii la domiciliu sau călătoria cu taxiul, în condiţiile în care Guvernul a aprobat recent impozitarea bacşişului cu 16% şi trecerea acestuia pe un bon fiscal separat.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, afirma luni că persoanele care vor să dea bacşiş pentru cei care aduc pizza la comandă trebuie să meargă la firmă pentru a primi bonul fiscal.

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a încercat metoda în cauză. Rezultatul: în final, a dat 65 de lei pe o pizza, iar întreaga tevatură a durat două ore. El a povestit experienţa pe pagina sa de Facebook. „În seara asta mi-am propus să testez pe bune măsurile lui Orlando (Eugen Orlando Teodorovici – n.r.). Am sunat la pizza. Mi-a zis ca vine în aproximativ 40 de minute. A venit cam în 50 de minute. I-am dat băiatului 25 de lei pentru pizza şi 5 lei să aibă bani de buzunar. I-am zis: «trebuie să-mi dai bon pentru ăştia 5 lei şi ministrul Finanţelor zice că trebuie să vin cu tine la firmă». Râde. Eu îi zic că e treabă serioasă, vreau să merg la firmă să-mi dea bonul că ne leagă ăştia pe amândoi. Zice: Ok. Îl întreb dacă e cu maşina. Zice că nu, e pe scuter. Ok, iau un taxi“, scrie Lăzăroiu pe reţeaua socială.

În taxi, aceeaşi problemă: „Vine taxiul. Mă costă 8 lei. Îi las 2 lei şi taximetristului, dar îi cer bon pe ei. Zice că trebuie adaptate aparatele şi că n-are de unde“, arată fostul consilier. Din cei cinci lei bacşiş fiscalizat la pizza, statul ia 16%, adică 80 de bani. „Mă întorc la taxi şi-i zic că dacă nu-mi dă bon pe bacşiş ne leagă pe amândoi. Îi zic că ar trebui să mergem la firma lui. Mergem acolo, primesc până la urmă un bon, taxiul mă duce pe urmă acasă. Drumul cu totul 35 de lei. Au trecut două ore de când am comandat pizza. Intru în casă relaxat şi mănânc o pizza rece de 65 de lei“, conchide Lăzăroiu pe reţeaua socială.

Viziunea lui Teodorovici

Ministrul Finanţelor a declarat luni că persoanele care livrează pizza la domiciliu sau la birou pot primi un bacşiş, dar numai dacă este lăsat la firma unde acestea lucrează, cumpărătorul având obligaţia să se deplaseze la acea locaţie pentru a le fi eliberat bonul fiscal.

El a răspuns astfel întrebat de presă cum este fiscalizat bacşişul dat celor care livrează pizza. „Dacă eu vreau să dau bacşiş băiatului care îmi aduce pizza, cum rezolv, domnule ministru?“, l-a întrebat un jurnalist pe ministru, acesta explicându-i că, dacă este mulţumit de „gustul şi serviciile prestate“, îi poate da bacşiş. Întrebat, însă, în continuare cum poate fi dat acestuia bacşiş fără să primească bon fiscal, ministrul a răspuns: „Dacă doriţi să lăsaţi un bacşiş, mergeţi la unitatea respectivă, iar acolo, pe casă, bate bonul fiscal, bacşişul respectiv, şi asta este. Sau cu taxiul, vreţi să mă întrebaţi şi de taxiuri, dacă mergeţi cu taxi?“

Teodorovici a revenit ieri şi a afirmat că persoanele care livrează bunuri la domiciliu trebuie să înregistreze bacşişul primit pe casa de marcat atunci când ajung la sediu, fără a mai merge şi clientul, însă nu a precizat cum va ajunge bonul fiscal la consumator. De asemenea, ministrul nu a clarificat ce se întâmplă în cazul în care un angajat al unei firme de livrări este surprins într-un control cu sume nejustificate asupra lui, reprezentând bacşişul încă nemarcat din cauză că nu a ajuns la sediu.

Probleme în taxi

Teodorovici explica în urmă cu două săptămâni că pentru călătoria cu taxi, aparatul de marcat va trebui modificat astfel încât acesta să emită, în afara bonului fiscal emis conform distanţei parcurse şi tarifului perceput pe kilometru, şi un bon fiscal pentru bacşişul dat de client.

Numai că experţii îl contrazic. „Actualele aparate nu sunt dirijabile, noi nu putem să scriem cifre pe bonuri, acestea se generează automat, în funcţie de rulajul roţii sau de staţionarea acesteia. Este imposibil să dăm bonuri separate, pentru că nici măcar nu există case de marcat cu asemenea funcţii“, declara, pentru „Adevărul“, Mihai Ghişă, preşedintele Asociaţiei Transportatorilor în regim de Taxi şi Închiriere (APTI). El a spus că va da o directivă în firma sa astfel încât să fie interzisă încasarea de bani suplimentari de la clienţi.

Situaţii similare

Alte domenii în care poate apărea acelaşi gen de problemă sunt serviciile prestate la domiciliu, de la instalator şi curăţenie până la manichiuristă sau baby-sitter. Astfel, în aceste cazuri, fie clientul va prefera să nu mai dea deloc bacşiş decât să se deplaseze la firmă din moment ce vrea serviciul prestat la domiciliu, fie va da în continuare bacşiş şi nu va primi bon fiscal. Ceea ce întoarce toată situaţia la momentul zero, din moment ce Guvernul a legalizat bacşişul tocmai pentru a-l fiscaliza.

Ciubucul a devenit motiv de scandal după ce o serie de patroni au acuzat Direcţia Antifraudă că le-a suspendat activitatea firmelor pentru sumele găsite suplimentar în casele de marcat. În timp ce Fiscul argumenta că aceste sume înseamnă evaziune fiscală, patronii spuneau că reprezintă bacşiş sau restul neridicat de clienţi.

Registrul de bani personali

Executivul a decis, astfel, legalizarea bacşişului şi impozitarea sa cu 16%. Iar pentru a verifica acest lucru, Guvernul a introdus caietul de bani personali, în care angajaţii trebuie să treacă în fiecare zi, înainte de începerea programului de lucru, sumele pe care le au la ei. La cererea organelor de control, angajaţii sunt obligaţi să prezinte sumele de bani pe care le au asupra lor. Caietul de de bani personali ar putea duce, la rândul său, la alte situaţii ciudate, cum ar fi cazul în care salariatul cheltuieşte deja o parte din banii săi în pauza de masă.

Au apărut primele bonuri pentru bacşiş

Mai multe baruri şi restaurante au început să emită bon fiscal pe bacşiş încă din minivacanţa de 1 Mai, deşi neimpozitarea acestuia nu poate fi încă sancţionată. Din cauza controalelor Fiscului, mai mulţi proprietari de localuri au implementat deja măsura. Bonurile fiscale pentru sumele suplimentare lăsate de clienţi nu includ TVA, se emit la aceeaşi casă de marcat, iar banii colectaţi sunt apoi fie distribuiţi angajaţilor, fie venit al firmei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite