Mai mult de jumătate dintre români nu pot face faţă cheltuielilor neaşteptate

Mai mult de jumătate dintre români nu pot face faţă cheltuielilor neaşteptate

Dacă la nivelul Uniunii Europene, una din trei persoane nu poate face faţă cheltuielilor neaşteptate, în România situaţia este mult mai gravă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Circa 52,5% din români nu au putut face faţă unei cheltuieli financiare neaşteptate, în 2017, arată datele publicate de Eurostat. Ţara noastră se regăseşte pe locul 5 în clasamentul european.

Detaliat, în cazul unei persoane singure, 65,1% din români nu fac faţă unei cheltuieli financiare neaşteptate. În ceea ce priveşte o persoană singură cu un copil în grijă, 64,2% din români se regăsesc în această situaţie. De asemenea, 69,9 din femeile singure se confruntă cu această dificultate, în timp ce în cazul bărbaţilor procentul este de doar 58,3%.

În cazul a doi adulţi, cel mai probabil cuplu, dificultatea de a face faţă unei cheltuieli neaşteptate se regăseşte în 50,4% din cazuri. Atunci când vârsta uneia dintre aceste două persoane este mai mare de 65 de ani, procentul creşte la 54,1%.

În cazul a doi adulţi cu un copil în grijă, procentul celor care nu pot face faţă unei cheltuieli financiare neaşteptate ajunge la 44,8%, în timp ce în cazul a doi adulţi cu doi copii în grijă creşte la 49,3%. Dacă vorbim de trei sau mai mulţi copii, procentul urcă automat la 61,4%.

Cum stau ceilalţi europeni

Cel mai mare procent al persoanelor care nu puteau face faţă cheltuielilor neaşteptate era regăsit în Letonia, unde 59,9% din persoane se regăsesc în această situaţie. Urmează Croaţia (56,2%), Bulgaria (53,2%) şi Grecia (52,7%).

La polul opus, cel mai mic procent al persoanelor care nu puteau face faţă cheltuielilor neaşteptate era regăsit în Malta (15,8%), Suedia (19,8%), Luxembourg (20,4%), Austria (20,6%) şi Olanda (20,7%).

La nivelul Uniunii Europene, doar una din trei persoane nu au putut să facă faţă cheltuielilor financiare neaşteptate (33,9%) în 2017. Ponderea acestor persoane a scăzut în 2017 faţă de 2016 cu 2,5 puncte procentuale.

Toate ţările au înregistrat o scădere, cu excepţia Estoniei şi Danemarcei (cu majorări de 4,7 puncte procentuale şi 0,6 puncte procentuale). Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Ungaria (-19,3 puncte procentuale), urmate de Cipru (-6,5 puncte procentuale), Malta (-5,0 puncte procentuale) şi Slovenia (-4,6 puncte procentuale).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: