ANAF va contesta amenda luată pentru publicarea listei datornicilor: „Au fost abateri de formă, nu de fond“

ANAF va contesta amenda luată pentru publicarea listei datornicilor: „Au fost abateri de formă, nu de fond“

Reprezentanţii Fiscului precizează că ANAF a publicat lista datornicilor în baza unor obligaţii legale

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a reacţionat, marţi, după ce a primit o amendă de 16.000 de lei de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), precizând că autoritatea nu a descoperit nicio ilegalitate la publicarea listei datornicilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

„ANAF va contesta sancţiunile aplicate de ANSPDCP şi va continua să respecte toate obligaţiile legale“, precizează agenţia.

Potrivit reprezentanţilor Fiscului, sancţiunea a fost acordată pentru abateri de formă şi nu de fond.

7 greşeli într-o listă cu 187.320 de persoane

„ANSPDCP a verificat ANAF fără a constata vreo abatere privind fondul legalităţii publicării listei persoanelor fizice cu restanţe fiscale.
În schimb, ANSPDCP susţine că a identificat probleme tehnice de formă privind modalitatea publicării, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 şi pe alt site de internet decât propria pagină şi informare incompletă privind prevederile Legii 677/2001“, a precizat ANAF, într-un comunicat.

Fiscul argumentează, în apărarea poziţiei sale, că a anunţat public şi a transmis notificări contribuabililor cu restanţe fiscale cu o lună înainte de publicare, pentru a asigura corectitudinea şi actualitatea informaţiilor.

„Contribuabilii au fost informaţi în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât şi despre obligaţia legală a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitării sau clarificării situaţiei fiscale“, menţionează ANAF.

Noi liste, de la 1 august

Reprezentanţii Fiscului susţin că listele debitorilor cu restanţe la stat se publică trimestrial în baza noului Cod de procedură fiscală, intrat în vigoare anul trecut.

„Astfel, şi de la 1 august 2016, ANAF este obligată prin lege să publice listele contribuabililor care înregistrează restanţe fiscale la data de 30 iunie 2016", precizează ANAF.

ANAF a publicat în 16 mai lista persoanelor fizice cu datorii la bugetul de stat în baza datelor existente la data de 31 martie, printre acestea regăsindu-se politicieni, foşti miniştri, oameni de afaceri, dar şi fostul rege Mihai I.

Mai multe persoane - printre care fostul ministrul al Justiţiei Cătălin Predoiu şi fiica cea mică a fostului preşedinte Traian Băsescu - au susţinut că şi-au plătit datoriile, deci datele prezentate nu sunt reale, iar Casa Regală a anunţat că a contestat datoriile.

După publicarea listei, începând cu data de 17 mai, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a început o investigaţie din oficiu la ANAF, controlul finalizându-se în data de 23 mai.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările