Bani europeni pentru reciclarea rumeguşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om de afaceri din Timişoara vrea să transforme această materie primă în brichete Banii europeni au intrat în vizorul oamenilor de afaceri români. Fie că au businessuri mai mari sau

Un om de afaceri din Timişoara vrea să transforme această materie primă în brichete

Banii europeni au intrat în vizorul oamenilor de afaceri români. Fie că au businessuri mai mari sau mai mici, oricine vrea să acceseze sumele în vederea dezvoltării de proiecte în acord cu interesele naţionale. În aceste condiţii, specialiştii estimează că atât marii, cât şi micii întreprinzători vor migra către zonele în care se învârt sume de bani importante. Un sector pentru care Uniunea Europeană alocă sume importante este cel al dezvoltării rurale.

Dan Tănăsie a lucrat în industria lemnului. După ce a rămas fără slujbă, experienţa acumulată a folosit-o pentru punerea pe picioare a unei afaceri proprii. Astfel, a luat fiinţă societatea cu răspundere limitată TCasa, specializată pe producţia de mobilier unicat.

500.000 de euro, pentru diferite proiecte de dezvoltare rurală

"Activitatea noastră se bazează pe prelucrarea lemnului cu produse finite unicat. În urma producţiei rezultă o anumită cantitate de rumeguş pe care noi intenţionăm să-l transformăm în brichete, combustibil solid pentru vânzare sau uz propriu", a declarat, pentru Adevărul, Tănăsie. Pentru punerea în practică a acestui proiect Tănăsie are însă nevoie de o sumă importantă pe bani, motiv pentru care s-a orientat către fondurile structurale. Potrivit acestuia, o maşină de brichetat ajunge până la valoarea de 18.000 de euro. Şi pentru că vrea să aplice pentru accesarea fondurilor structurale, proiectele pe care le are pe masă Tănăsie nu se opresc aici. Domnia sa vrea să-şi mute micul business la 200 de kilometri de Timişoara, într-un sătuc în care nu există nicio activitate economică. Aici ar urma să-şi mute capacitatea de producţie de mobilă, dar şi utilajele pentru reciclarea rumeguşului. În plus, tot în această localitate, Tănăsie vrea să dezvolte şi o activitate de agroturism reacreativ educaţional. Potrivit acestuia, în primă fază, inaugurarea acestui business într-o localitate în care nu e dezvoltată până în prezent nicio activitate economică va duce la crearea unui număr de minimum 20 de locuri de muncă. Mai mult decât atât, în zona rurală deja identficată, micul afacerist intenţionează să dezvolte şi să pună în practică un sistem combinat de energie ecologică, eolian/solar/biogaz pentru gospodăriile famialiale individuale şi cabanele de agroturism, ţinând cont de problemele de drenaj/ canalizare din zonele rurale. "Acest sistem energetic combinat independent şi ecologic reduce şi reciclează în proporţie de 100% reziduurile menajere şi agricole ale unei gospodării sau ale unei întregi comunităţi rurale, iar în plus reduce consumul mediu energetic al unei familii cu până la 50%/an", spune Tănăsie. Pentru toate aceste programe, Tănăsie vrea să acceseze fonduri europene în valoare de 500.000 de euro, însă marea problemă cu care se confruntă este lipsa de reacţie a autorităţilor statului care nu au răspuns solicitărilor sale de informaţii sau, atunci când au făcut-o, s-au mărginit în a-i transmite câteva pliante generale. Dan Barna, expert finanţări europene în cadrul companiei Structural Consulting Group şi consultant permanent al acestei rubrici, spune că " există mulţi oameni de afaceri cu iniţiativă care au parcurs experienţe similare cu cele ale domnului Tănăsie".

Proiect similar de succes în Luxemburg

Fiecare dintre proiectele menţionate mai sus poate fi finanţat prin instrumente structurale care fac parte, fie din Programul Operaţional Regional, fie din cel de Creştere a Competitivităţii Economice sau din cel dedicat mediului rural. "De exemplu, utilizarea eficientă a deşeurilor din lemn, în speţă rumeguş, este o prioritate şi un astfel de proiect bine întocmit, pe lângă succesul local, ar putea să devină şi un exemplu de bună practică", a precizat Barna. Un proiect similar a fost realizat în Luxemburg, unde, printr-un cost total de aproximativ 250.000 euro, s-a rezolvat necesarul de energie termică al unui mic cartier de case. Mai multe detalii sunt disponibile la secţiunea proiecte de succes pe site-ul www.fonduri-structurale.ro. "Secretul succesului stă atât în ideea proiectului, în găsirea soluţiei optime pentru fiecare zonă în parte, cât şi în găsirea şi dezvoltarea unor servicii de consultanţă care să aşeze aceste idei în rigorile şi cerinţele cererilor de finanţare", spune Barna. În opinia sa, la nivel de idee, foarte multe proiecte sunt finanţabile. În momentul în care se intră însă în detalii, unele dintre ele pot fi nefezabile la un anumit moment. Cu cât strategia unei companii se axează mai bine pe proiecte realiste cu impact generator de dezvoltare locală - locuri de muncă, protecţia mediului, activităţi economice conexe -, cu atât şansele de finanţare vor fi mai mari.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite