Avertismentul economistului Nouriel Roubini: „Relația SUA-China continuă să se îndrepte încet spre o coliziune”

0
Publicat:

Nouriel Roubini susține că, în ciuda eforturilor Washingtonului de a detensiona relațiile cu Beijingul și încercările Beijingului de a restabili încrederea bilaterală, cele două puteri se îndreaptă încet spre o coliziune.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Economistul Nouriel Roubini a participat recent la Forumul de Dezvoltare de la Beijing, o reuniune anuală a oamenilor de afaceri importanți din întreaga lume, cadre universitare, foști factori de decizie politică, și înalți oficiali chinezi. Conferința din acest an a fost prima care s-a desfășurat fizic, după 2019, și a oferit observatorilor occidentali posibilitatea de a se întâlni cu noua conducere superioară a Chinei, inclusiv cu noul premier Li Qiang, relatează The Guardian.

„Spiritul remarcabil al lui Li a contrastat puternic cu comportamentul mai rezervat al fostului premier Li Keqiang, pe care l-am cunoscut în anii anteriori, când era premier”, spune economistul. 

O glumă cu substrat

Premierul chinez l-a făcut pe CEO-ul Apple, Tim Cook, să râdă cu voce tare și a glumit chiar și pe seama unui videoclip în care congresmanii americani îl critică dur pe CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, într-o audiere.

„Spre deosebire de Cook”, a remarcat premierul, „șeful TikTok nu a zâmbit în timpul audierii sale din Congres.”

„Gluma lui Li a inclus un avertisment implicit: deși firmele americane sunt încă binevenite în China, guvernul chinez poate juca hardball dacă firmele și interesele sale sunt tratate dur în SUA”, atrage atenția Nouriel Roubini.

Economistul spune că amenințarea voalată a lui Li surprinde atitudinea actuală a Chinei față de SUA. Deși factorii de decizie economică de rang înalt din China vorbesc adesea despre deschidere, politicile Chinei acordă în continuare prioritate securității și controlului asupra reformei.

Nouriel Roubini FOTO: EPA EFE
Nouriel Roubini FOTO: EPA EFE

Avertismentul ministrului de externe al Chinei

Qin Gang, noul ministru de externe al Chinei, i-a avertizat pe participanții occidentali la Forumul de Dezvoltare că, în timp ce China își propune să mențină un regim comercial global deschis, țara va răspunde ferm la orice încercare de a o trage într-un nou război rece.

Avertismentul vine pe fondul politicilor recente ale SUA care intenționează să introducă restricții de anvergură asupra investițiilor chineze în Statele Unite și asupra investițiilor americane în China.

„Până în prezent, oficialii chinezi nu au fost receptivi la eforturile lui Yellen (secretarul Trezoreriei) și ale secretarului de stat Antony Blinken de a stabili un dialog cu privire la modul de maximizare a cooperării, de minimizare a domeniilor de confruntare și de gestionare a concurenței strategice și a rivalității din ce în ce mai mari a celor două puteri”, spune economistul.

Cum joacă Europa

Nouriel Roubini amintește că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut recent un discurs la fel de pragmatic în care a susținut că Europa ar trebui "să se concentreze mai degrabă pe risc decât pe decuplare" de China, dar a subliniat, de asemenea, numeroasele moduri în care politicile chineze reprezintă o amenințare pentru Europa și occident.

„Discursul ei nu a fost bine primit la Beijing”, spune Roubini.

„China încearcă acum să provoace o ruptură între Uniunea Europeană și SUA. Având în vedere că firmele cu sediul în UE au interese semnificative în China, mulți directori executivi europeni au participat la forum, spre deosebire de prezența limitată a liderilor de afaceri americani. Iar comentariile controversate ale lui Macron din timpul vizitei sale din aprilie, în special declarația sa potrivit căreia Europa nu trebuie să devină un "vasal" al SUA, au sugerat că efortul ar fi reușit”, adaugă acesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite