Apartamentele s-au scumpit de la o lună la alta în 2021. Specialist: Anul viitor ne aşteptăm la un număr record de livrări de locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Preţurile locuinţelor, la nivel national, au crescut cu aproape 15% în ultimul an. Apartametele noi sau vechi s-au scumpit în toate marile oraşe ale ţării, iar cel mai mare avans s-a înregistrat în Braşov (+17,4% faţă de decembrie 2020).

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru un apartament, la nivel national, s-a majorat, mai exact, cu 1% în ultima lună, de la 1.536 la 1.551 de euro pe metru pătrat util. 

„Pe fondul provocărilor ridicate de epidemia de Covid-19, pretenţiile vânzătorilor s-au înscris pe o traiectorie sensibil ascendentă în ultimele 12 luni: acestea sunt, în momentul de faţă, cu 14,8% mai ridicate comparativ cu începutul lui decembrie 2020 – când ajungeau la o medie de 1.351 de euro pe metru pătrat.”, precizează specialiştii Imobiliare.ro.

Totuşi, Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România, a transmis pentru „Adevărul” că, la nivel naţional, preţurile rezidenţiale au înregistrat o creştere de peste 7%, iar până la finele anului procentul ar putea creşte la 8-10%.

„Această creştere este în linie cu inflaţia, care a ajuns la 7,8% în noiembrie, dar este pentru prima dată în ultimii 7 ani când dinamica preţurilor rezidenţiale depăseşte dinamica salarială, ceea ce înseamnă că achiziţia de locuinţe nu mai este la fel de accesibilă. Observăm o creştere şi mai accelerată a preţurilor rezidenţiale în marile oraşe. În Bucureşti, de exemplu, apartamentele s-au scumpit cu circa 10-12% de la începutul anului, la fel şi în Cluj Napoca, pe când Iaşi şi Timişoara au înregistrat creşteri în linie cu evoluţia la nivel naţional.”, a transmis reprezentantul Colliers.

De ce s-au înregistrat scumpiri

Conform datelor transmise de Gabriel Blăniţă, creşterea volumului telemuncii, ca urmare a pandemiei, a avut un efect negativ pe piaţa închirierilor, însă cererea pentru achiziţii a crescut, pe fondul creşterii importanţei locuinţei. 

„Dinamica preţurilor rezidenţiale din acest an este rezultatul creşterii cererii pentru locuinţe (avem o creştere a numărului de tranzacţii cu cca. 50% în primele 11 luni faţă de aceeaşi perioada a anului trecut). Principalii factori din spatele creşterii cererii au fost creşterea salariilor din ultimul an şi jumătate, scăderea dobânzilor şi accesibilitatea creditului ipotecar, precum şi nevoia unui spaţiu de locuit mai mare (o cameră, un birou, o terasă/grădină etc).”, a explicat sursa citată.

Estimări pentru anul viitor

Potrivit specialistului, începând cu trimestrul IV al acestui an, ţara noastră a intrat într-o perioadă de întărire a politicii monetare, care începe să se traducă printr-o scumpire a creditului ipotecar. 

„Această evoluţie va avea impact asupra unei părţi semnificative din tranzacţii, bazate pe credit. De asemenea, încetinirea creşterilor salariale, vizibilă începând cu a doua parte a anului, la un nivel care nu mai acoperă rata inflaţiei pe ultimele 12 luni, va duce la o temperare a cererii în perioada următoare.

Pe partea de ofertă, suprafaţa autorizată a construcţiilor rezidenţiale a crescut şi anul viitor ne aşteptam la un număr record de livrări de locuinţe. Având în vedere aceste aspecte, ne aşteptam că anul viitor evoluţia preţurilor rezidenţiale la nivel naţional să se înscrie într-un interval apropiat de rata inflaţiei, undeva în zona de 5-10%.”, a precizat Gabriel Blăniţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite