ANRE umblă la preţul gazelor şi energiei electrice: Metodologiile de stabilire a tarifelor vor fi radical schimbate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Casierii noi pentru facturile la gaze naturale şi energie electrică

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) intenţionează să schimbe radical, în acest an, metodologiile de stabilire a preţurilor la electricitate şi gaze, astfel încât noile tarife, bazate pe raportul dintre cerere şi ofertă, să poată fi aplicate din 2019.

Afirmaţia a fost făcută luni de preşedintele instituţiei, Dumitru Chiriţă.

"Anul acesta va fi anul schimbării modelului de piaţă la energie electrică şi gaze. Schimbările vor fi realizate în acest an, astfel încât ele să fie funcţionale pe deplin de la 1 ianuarie 2019. Piaţa de energie electrică s-a dezvoltat mai repede, în timp ce la gaze ritmul nu a fost acelaşi. La energie electrică vrem să instituim un nou model de piaţă, astfel încât pe tot lanţul producţie-consum să realizăm o distribuţie echilibrată a beneficiilor şi să nu mai înregistrăm fenomene de tipul celor din 2017", a spus oficialul ANRE, citat de agerpres.ro.

Chiriţa a subliniat că tot în acest an va institui testele de stres, în urma cărora se va analiza comportamentul operatorilor şi efectele pe care acesta îl are asupra consumatorului final, în special în cazul în care producţia de energie este mai mică din cauza ieşirii din piaţă a unor capacităţi de producere.

"La gaze, vom institui în acest an un nou model de piaţă, care să reflecte noua realitate din sector, respectiv că avem o piaţă liberalizată la producţia de gaze şi la valorificarea gazelor din piaţă şi o piaţă reglementată la consumatorul final. Ne interesează să avem cât mai mare lichiditate în tranzacţiile în sistem public şi nediscriminatoriu şi, la consumatorul final, cel casnic, unde există tarife reglementate, preţul să fie cel care rezultă din cererea şi oferta din piaţă", a spus şeful ANRE.

Chiriţă a mai afirmat că autoritatea va revizui sistemele de tarifare la energie electrică şi gaze în sistemul de distribuţie şi transport, astfel încât să fie stimulate investiţiile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite