ANEVAR: Peste 78.000 de clădiri au fost evaluate pentru impozitarea imobilelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele fizice şi juridice trebuie să depună evaluările clădirilor pentru impozitare, la autorităţile locale, până la 31 martie
Persoanele fizice şi juridice trebuie să depună evaluările clădirilor pentru impozitare, la autorităţile locale, până la 31 martie

Persoanele fizice şi juridice care deţin clădiri nerezidenţiale şi mixte mai pot depune la autorităţile locale rapoarte de evaluare până la data de 31 martie.

Baza de Informaţii Fiscale (BIF), administrată de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), prin institutul de cercetare IROVAL, a strâns de la 1 ianuarie şi până în prezent 49.375 de rapoarte de evaluare, reprezentând 78.118 clădiri cu destinaţie rezidenţială, nerezidenţială şi mixtă din întreaga ţară.

Potrivit reprezentanţilor ANEVAR, cei care nu depun evaluările la autorităţile locale vor plăti dările la stat după cote de impozitare majorate. Este vorba de cote de impozitare de 2% în cazul persoanelor fizice şi 5% în cazul persoanelor juridice.

„Este primul an în care persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale şi mixte trebuie să solicite rapoarte de evaluare pentru a nu plăti impozit majorat, conform noului Cod fiscal. Dacă persoanele juridice erau obişnuite cu această reglementare şi îşi reevaluau portofoliile de clădiri o dată la 3 ani şi până acum, pentru persoanele fizice este o situaţie nouă. Mulţi încă nu au aflat ce demersuri trebuie să urmeze, iar alţii, deşi ştiu, amână, din diferite motive, până aproape de termenul limită“, arată preşedintele ANEVAR,  Daniel Manaţe.

Dificultăţi pentru persoanele fizice

Persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale sau mixte pot evita creşterea cotei de impozitare la 2% dacă prezintă un raport de evaluare o dată la 5 ani. Până în acest moment, 33.512 rapoarte au fost realizate pentru persoane fizice (68%) şi 15.863 pentru persoane juridice (32%), conform BIF. În ceea ce priveşte numărul de clădiri, raportul este mai echilibrat, astfel că, până în acest moment, 53% dintre clădirile evaluate aparţin persoanelor fizice (41.050) şi 47% persoanelor juridice (37.068).

„O estimare a numărului total al celor care vor trebui, conform Codului fiscal, să îşi evalueze clădirile pentru a nu plăti impozit majorat este dificil de realizat. Unii dintre proprietarii clădirilor mixte vor plăti impozit la fel ca pentru clădirile rezidenţiale, alţii, nu ştim deocamdată câţi, vor trebui să îşi facă evaluare pentru a li se calcula cotele de spaţiu nerezidenţial. Acest an este unul foarte important pentru că ne va da exact această măsură a predictibilităţii pentru anii următori, iar Baza de Informaţii Fiscale va putea oferi statistici şi cifre foarte utile pentru autorităţi, pentru contribuabili, dar şi pentru evaluatori“, a precizat Adrian Vascu, membru în boardul ANEVAR şi preşedinte al Asociaţiei în prerioada 2014-2015.

Reprezentanţii ANEVAR susţin că cei care nu depun evaluările până la 31 martie mai pot face acest lucru abia anul viitor până la primul termen de plată al impozitului.

Evaluările se vor face până la 31 martie, iar pentru acest lucru sunt disponibili, în acest moment, 1.436 de evaluatori autorizaţi.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite