ANALIZĂ Reducerea TVA la alimente le strică socotelile agricultorilor: producţia va fi la fel de scumpă, dar preţurile de vânzare vor scădea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fermierii cumpără furajele cu TVA 24%, dar vor vinde laptele cu TVA 9%, lucru care le poate forfeca bugetele
Fermierii cumpără furajele cu TVA 24%, dar vor vinde laptele cu TVA 9%, lucru care le poate forfeca bugetele

Fermierii care lucrează direct cu pământul şi cu animalele pentru a obţine alimentele cu TVA redusă la 9% au costuri de producţie la care Taxa pe Valoarea Adăugată va rămâne tot de 24%, ceea ce le obturează fluxul de încasări şi plăţi.

Reducerea TVA de la 24% la 9%, promisă de Guvern pentru alimentele de bază (carne, lapte, ouă, peşte, legume, fructe şi chiar animale vii), a creat o aşteptare pozitivă în rândurile consumatorilor şi comercianţilor, însă pentru agricultori această măsură nu e tocmai favorabilă.

Dacă TVA va fi redusă de la 24% la 9% pentru alimente, atunci cei care fac evaziune cu aceste produse vor renunţa la astfel de practici (nemaifiind rentabile în raport cu riscurile de sancţionare), iar procesatorii şi comercianţii îşi vor putea reduce costurile, aşa că ar fi de aşteptat (şi) o scădere semnificativă a preţurilor la raft.

Câştigaţi vor fi, deci, aproape toţi: statul, cu încasări mai accelerate şi mai sigure (nu neapărat mai mari), consumatorii, cu preţuri mai mici, şi comercianţii, cu costuri mai reduse.

Agricultorii, în schimb, care se regăsesc la capătul acestui lanţ al reducerilor, vor avea bugetele „forfecate“ între cotele diferenţiate de TVA: în momentul pregătirii producţiei, costurile cu furaje, energie, apă, îngrăşăminte, pesticide, tratamente pentru animale etc. vor fi tot cu TVA de 24%, dar apoi, în momentul vânzării, încasările lor vor fi cu TVA de numai 9%.

„Adevărul“ vă propune o mică incursiune în această lume a fermierilor pentru care reducerea TVA doar pentru produse, nu şi pentru ingredientele producţiei (numite „input-uri“), nu e o veste tocmai bună.

Legumicultorii invocă modelul polonez

În producţia de legume şi fructe, principalele costuri sunt date de îngrăşăminte, pesticide şi apă (şi energie, în sere sau acolo unde se fac irigaţii), la care cota de TVA nu va coborâ sub 24%.

„Noi am cerut de nenumărate ori, şi la Ministerul Finanţelor, şi la Agricultură, să se reducă TVA la aceste input-uri.
În Polonia, mai întâi a scăzut TVA la aceste materii prime şi abia apoi la produse, iar cotele de TVA sunt diferenţiate în funcţie de modelul investiţiei – noi de ce să nu procedăm aşa?
În Italia, statul subvenţionează cu 50% costurile de încălzire pentru sere. La noi, nimic. Ni se cere, în schimb, să umblăm cu maculatura după noi prin pieţe“, ne-a declarat Mircea Croitoru, liderul unei asociaţii de legumicultori.

El afirmă că vor fi mari decalaje între plăţi şi încasări, pentru că „inputurile le plătim pe loc, la livrare, în timp ce banii pe marfa vândută vin după 30-40 de zile“.

La rândul lor, cultivatorii de fructe se vor confrunta cu probleme în fluxul de numerar.

„Ideal ar fi ca reducerea TVA să se facă şi pentru inputuri, cel puţin la îngrăşăminte şi pesticide.
Acestea se scumpesc de la an la an, dar dincolo, la vânzări, preţurile fructelor au rămas pe loc, unele şi 10-15 ani“, ne-a spus Ion Oprea, liderul unei asociaţii de cultivatori de fructe.

„Pe micii producători, care nu lucrează industrial, e posibil să nu-i afecteze această diferenţă de la costuri la preţuri, dar la nivelul marilor companii vor apărea dificultăţi“, a mai spus cultivatorul.

Crescătorii de porci îşi asumă pierderile

Şi crescătorii de porci au costuri la care cota de TVA va rămâne ridicată, furajele fiind principalul motiv de îngrijorare.

„Am avut discuţii lungi, am făcut analize, este adevărat că vom fi în dificultate. Iar la nivelul Ministerului Finanţelor am insistat să nu se întârzie prea mult cu plăţile de TVA de la stat şi, de asemenea, controalele aferente rambursărilor să nu dureze prea mult.
În această industrie, furajele reprezintă 60-70% din costuri, deci vom fi în dificultate“, ne-a declarat Alexandra Stanca Tudor, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc.

Ea a precizat, însă, că acele pierderi vor fi doar temporare, astfel că şi crescătorii şi le asumă. „Dacă le punem în balanţă, costuri şi beneficii, balanţa va înclina, până la urmă, în favoarea beneficiilor“, ne-a mai spus liderul patronal.

Producătorii de lapte, la limita supravieţuirii

Fermierii din sectorul laptelui au fost pe punctul de a boicota reducerea TVA, tocmai din cauza acestui decalaj dintre cota de la costuri şi cea de la vânzări.

„Golul ce va apărea în cash flow-ul fermei, rezultat din diferenţa până la 24%, este aproape imposibil de suportat“, a declarat Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.

„În contextul pieţei laptelui de astăzi, fermierii, producătorii primari, nu pot să suporte impactul de a cumpăra input-urile care intră în procesul de producţie a laptelui cu 24% şi să vândă laptele cu 9%, iar apoi să aştepte 45 de zile sau poate 90 de zile până când vor reuşi să recupereze diferenţa de TVA.
În momentul în care eu am închis luna, să zicem februarie, până pe 25 martie eu sunt obligat să depun decontul de TVA.
Depunând decontul, depun şi cererea de rambursare. După depunerea cererii de rambursare de TVA, îmi vin Finanţele în control la producător şi îmi verifică toate actele contabile să vadă dacă rezultă acea diferenţă, urmând ca în termen de 45 de zile de la data depunerii cererii de rambursare să mi se plătească înapoi acea diferenţă de TVA.
Acest gol în cash flow-ul fermei este aproape imposibil de suportat chiar de către fermieri importanţi din România“, a explicat Claudiu Frânc.

El a cerut să nu se înţeleagă că, având aceste argumente, fermierii sunt împotriva măsurii de reducere a TVA.

De altfel, toţi reprezentanţii fermierilor şi-au exprimat susţinerea pentru măsura de reducere a TVA la alimente, ca să nu se creadă că ar fi cineva împotrivă.

Ei cer doar o analiză mai atentă a efectelor şi, dacă se poate (de ce nu?) acordarea de facilităţi pentru cei afectaţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite