Ajutor de stat pentru HoReCa: Ministerul Economiei a publicat procedura de implementare. Cum vor fi acordate cele 500 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Ministerul Economiei a publicat, luni, în transparenţă decizională, procedura de implementare a schemei de ajutor de stat pentru HoReCa, o schemă cu un buget de 500 de milioane de euro, de care urmează să beneficieze circa 74.000 de firme.

Potrivit sursei citate, schema de ajutor de stat se aplică pe întreg teritoriul Romaniei, în toate cele opt regiuni de dezvoltare şi, conform documentului, este implementată de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin intermediul Agenţiilor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului (AIMMAIPE), în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Bugetul alocat acestui tip de ajutor de stat este estimat la 500 milioane de euro, echivalent în lei, iar bugetul alocat Schemei pentru anul bugetar 2021, aprobat prin Legea nr. 15/2021 a Bugetului de Stat pentru anul 2021, este de 2,5 miliarde de lei.

„Schema se derulează până la 31 decembrie 2021, plata sumelor corespunzătoare urmând a fi realizată până cel târziu la data de 30 iunie 2022, în limita creditelor bugetare. Prin implementarea măsurii se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr maxim de 74.000 de beneficiari. 

Dacă valoarea însumată a cererilor de finanţare aprobate depăşeşte valoarea creditelor de angajament sau bugetare alocate cu această destinaţie, angajarea, respectiv plata către beneficiar se va face proporţional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totală a cererilor de finanţare aprobate", se arată în procedura de implementare.

Beneficiari de ajutor de statpot fi: structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare clasificate; structuri de alimentaţie, înregistrate în scopuri fiscale pe teritoriul României; agenţii de turism licenţiate; ghizii de turism atestaţi, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României.

Beneficiarul poate fi: întreprindere autonomă, întreprindere parteneră sau întreprindere legată.

Prin schemă se acordă granturi în cuantum de maxim 20% din baza de calcul rezultată din desfăşurarea activităţilor în anul 2020 comparativ cu anul 2019. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe. Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar este echivalentul în lei al sumei de 800.000 euro/întreprindere unică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite