Studiu: Câţi români preferă să lucreze de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 35% dintre angajaţii români pot alege să lucreze de acasă o zi pe lună, în timp ce 13% lucrează numai de acasă, arată cel mai recent studiu derulat de platforma de recrutare online eJobs.

Munca de la distanţă pare să fie un deziderat pe care îl au tot mai mulţi dintre anagajţi, mai exact 86% dintre participanţii la cercetarea eJobs au afirmat că şi-ar dori să aibă această opţiune. Motivele sunt uşor de intuit: o mai bună gestionare a timpului de lucru (menţionat de 60% dintre respondenţi), eliminarea timpului pierdut în trafic (55%) sau creşterea gradului de confort personal. De asemenea, amintim şi reducerea cheltuielilor aferente transportului sau mesei de prânz, creşterea productivităţii, dar şi scăderea nivelului de stres generat de conflictele de la birou. În jur de 32,4% spun că munca de acasă le oferă ocazia de a petrece mai mult timp cu familia.

Numărul companiilor care oferă angajaţilor posibilitatea de a lucra remote este din ce în  ce mai mare, însă anul acesta a cunoscut o adevărată explozie, după ce conceptul de telemuncă sau muncă de la distanţă a fost legiferat. Pentru angajaţi este o variantă pe care şi-o doreau de mult timp, iar pentru angajatori reprezintă o economie considerabilă de costuri. Observăm această tendinţă şi pe ejobs.ro, unde, în acest moment, sunt peste 1.000 de locuri de muncă de la distanţă, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Tot în creştere este şi numărul candidaţilor care caută locuri de muncă în funcţie de acest criteriu, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Circa 48% dintre participanţii la studiu au declarat că, de când lucrează de acasă, productivitatea lor a crescut. Sunt, însă, şi angajaţi care preferă, totuşi, varianta clasică, a muncii de la birou. În opinia acestora, acasă ajung să lucreze mai mult (33,2% dintre respondenţi au enunţat acest motiv), se simt singuri şi înstrăinaţi (20%), nu reuşesc să traseze o linie clară de delimitare între viaţa privată şi cea profesională (27%) sau au dificultăţi în comunica şi a face schimb de informaţii cu colegii sau managerul direct (15%).

Legea telemuncii a fost adoptată în luna aprilie a acestui an şi îi vizează pe acei angajaţi a căror activitate este îndeplinită cu ajutorul tehnologiei (desktop, laptop, smartphone etc.). Aceştia au aceleaşi drepturi pe care le au şi ceilalţi salariaţi, precum concediul de odihnă sau concediile medicale. Telemunca poate fi desfăşurată doar voluntar, în mod regulat, în baza unui contract individual de muncă.

Studiul a fost derulat în perioada iulie-august 2018, pe un eşantion de 1.300 de respondenţi, cu vârste între 18 şi 56 de ani. Dintre aceştia, 56,8% sunt salariaţi fără funcţie de conducere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite